13 aprilie 2021

Secretarul de Stat şi şeful Pentagonului, în vizită în Europa. Se decide soarta misiunii din Afganistan şi se analizează masarea trupelor ruse la graniţa Ucrainei

Florin Jipa

Secretarul de Stat Antony J. Blinken călătoreşte, în perioada 13-15 aprilie, la Bruxelles, unde se va întâlni cu secretarul Apărării, Lloyd Austin, pentru a discuta cu aliaţii principalele probleme şi priorităţi, se arată într-un comunicat al Departamentului de Stat.

Sursă foto: Twitter

Cei doi oficiali americani se vor întîlni cu secretarul general NATO, Jens Stoltenberg, şi alţi lideri aliaţi, în persoană sau în format online. Prima discuţie va fi referitoare la escaladarea situaţiei de securitate din jurul Ucrainei, iar marţi va avea loc o întâlnire a Consiliului NATO-Ucraina, a declarat ambasadorul Philip T. Reeker, asistentul secretarului de stat pentru afaceri europene, în cadrul unei conferinţe de presă înainte de vizită. Acesta a accentuat sprijinul pe care SUA şi aliaţii s-au angajat să-l ofere Ucrainei şi măsurile ce trebuie luate pentru normalizarea relaţiilor dintre Federaţia Rusă şi Ucraina. De asemenea, acesta a spus că secretarul de stat Blinken se va întâlni şi cu ministrul ucrainean de Externe.

Ambasadorul Reeker a subliniat că vizita oficialilor americani se va axa şi pe discuţii la sediul NATO referitoare la Afganistan: „ajustăm împreună misiunea, părăsim împreună ţara”.

Cu toate acestea, Reeker a declarat că nu poate oferi mai multe detalii referitoare la misiunea forţelor internaţionale din Afganistan.

Conform unui acord încheiat între talibani şi Administraţia Trump pe 29 februarie 2020, până la finalul lunii aprilie forţele americane ar trebui să părăsească ţara.

Preşedintele Biden a declarat, în urmă cu două săptămâni, că va fi greu să respecte termenul limită de 1 mai pentru retragerea trupelor de pe teritoriul afgan, sugerând o prelungire a şederii SUA în Afganistan până la finalul anului.

Pe 23 martie, în cadrul reuniunii miniştrilor de Externe din ţările NATO, Bogdan Aurescu a arătat, pe o reţea de socializare, angajamentul României să continue eforturile de stabilizare a Afganistanului, ceea ce ar însemna că militarii români vor fi printre cei care vor continua misiunile.

În Afganistan, operaţia NATO Resolute Support Mission (RSM) are aproximativ 9.500 de militari, cel mai mic număr de la începutul conflictului, conform site-lui oficial, într-un moment cheie al ostilităţilor.

Doar militarii americani, în număr de 2.500, au păstrat şi forţe de aviaţie pentru a bombarda poziţiile ofensive ale talibanilor şi o mică forţă de reacţie, restul fiind implicaţi în misiuni de consiliere şi instruire a forţelor de securitate afgane.