09 mai 2018

Secretarul de Stat al SUA, în vizită la Phenian pentru discuţii referitoare la summitul Donald Trump-Kim Jong-Un

Mircea Olteanu

Mike Pompeo, secretarul de stat al SUA, a ajuns miercuri la Phenian, pentru discuţii privind întrevederea istorică între preşedintele american Donald Trump şi liderul nord-coreean Kim Jong-Un, programată să se desfăşoare în următoarele săptămâni, informează postul BBC News.

Sursă foto: Mediafax

Pentru oficialul american este a doua sa vizită la Phenian în decurs de doar o lună.

Şeful diplomaţiei americane şi-a exprimat speranţa că va reuşi să finalizeze planurile privind summitul Donald Trump-Kim Jong-Un, pe tema denuclearizării Peninsulei Coreea.

Pompeo a mai declarat că speră ca Phenianul va "face lucrul corect" şi îi va elibera pe cei trei cetăţeni americani închişi în Coreea de Nord.

Un oficial prezidenţial sud-coreean a relatat că Phenianul ar urma să-i elibereze pe cei trei americani în "semn de bunăvoinţă" înainte summitului între liderii celor două state.

Preşedintele american Donald Trump a anunţat vizita lui Pompeo la Phenian în cursul discursului său privind dosarul iranian.

Referindu-se la întrevederea sa cu liderul nord-coreean, Trump a declarat că "locul este ales. Ora şi data, totul este stabilit."

"Vom vedea cum va decurge până la urma. Poate nu va funcţiona. Dar poate fi un lucru grozav pentru Coreea de Nord, Coreea de Sud şi întreaga lume", a adăugat Donald Trump.

Vizita lui Pompeo la Phenian are loc la scurt timp după ce liderul nord-coreean Kim Jong-Un s-a deplasat la Beijing pentru o întrevedere cu preşedintele chinez Xi Jinping. Conform agenţiei China Nouă, cei doi lideri de stat s-au întâlnit luni şi marţi.

Kim Jong-Un se deplasase în China şi la sfârşitul lunii martie.