20 noiembrie 2023

Secretarul american al apărării, vizită neaşteptată la Kiev

Andreea Soare

Secretarul american al apărării, Lloyd Austin, face, luni, o vizită neaşteptată la Kiev, pentru a întări promisiunile făcute de SUA Ucrainei privind continuarea ajutorului militar pentru apărarea teritoriului ucrainean în faţa agresiunii militare a Rusiei.

Sursă foto: X

Lloyd Austin a ajuns, luni dimineaţă, în Kiev, unde a fost întâmpinat de ambasadoarea SUA în Ucraina,  Bridget Brink.

Pe contul său X (fost Twitter), secretarul american al apărării a transmis că va avea întâlniri cu mai mulţi lideri militari ucraineni, cărora le va transmite mesajul SUA, mai precis că vor continua să ajute Ucraina „acum şi în viitor”.

 

Vizita lui Austin în Ucraina apare în contextul în care preşedintele Volodimir Zelenski, a cerut chiar ieri liderilor Occidentali să transmită Rusiei un mesaj clar, acela că Ucraina va continua să fie susţinută, în special din punct de vedere militar, şi anul viitor.

Această rugăminte a preşedintelui ucrainean vine atât pe fondul blocajelor din SUA cu privire la alocarea de noi fonduri pentru Ucraina, cât şi al discuţiilor recente din spaţiul public cu privire la faptul că acest război a ajuns în impas.  Cei mai mulţi analişti militari cred că ieşirea din această situaţie stă în deciziile pe care le va lua Occidentul, în special cele privind trimiterea de echipamente avansate Ucrainei.

În Ucraina, sudul şi estul ţării continuă să fie zonele în care au loc cele mai dificile confruntări. Forţele ucrainene încearcă să respingă atacurile destul de mari ale ruşilor în apropiere de Avdiivka.  Alte lupte grele se dau pe direcţia Kupiansk şi Herson, însă un lucru observat de analiştii militari este că vremea rea deja începe să pună piedici atât ucrainenilor, cât şi ruşilor, pentru că îi împiedică din a folosi blindatele. Asta nu înseamnă însă că vor înceta confruntările, dar cel mai probabil acestea vor provoca schimbări tot mai mici în ceea ce priveşte poziţiile celor două armate.