29 august 2018

Secretarul american al Apărării sugerează că SUA ar putea relua exerciţiile militare majore în Coreea de Sud

Mircea Olteanu

Jim Mattis, secretarul Apărării din SUA, a declarat marţi că Washingtonul nu intenţionează în acest moment să mai suspende exerciţiile militare majore cu Coreea de Sud, în contextul impasului înregistrat în discuţiile cu regimul de la Phenian în legătură cu denuclearizarea, potrivit postului SBS.

Sursă foto: Mediafax

Oficialul american a mai precizat că SUA au suspendat exerciţiile militare din cursul acestei veri în semn de bună-credinţă faţă de Coreea de Nord înainte de summitul de la Singapore.

Decizia preşedintelui SUA, Donald Trump, de a suspenda în mod unilateral exerciţiile a luat prin surprindere mulţi oficiali militari americani şi a fost criticată ca fiind o concesie prematură făcută liderului nord-coreean Kim Jong-Un.

"Nu avem planuri în acest moment să suspendăm alte exerciţii", a declarat Mattis, adăugând că încă nu a fost luată o decizie privind exerciţiile majore de anul viitor.

Declaraţiile secretarului american al Apărării vin în contextul în care Trump a anulat săptămâna trecută o întrevedere la nivel înalt între oficialii americani şi nord-coreeni.

Donald Trump şi Kim Jong-Un, liderul Coreei de Nord, au anunţat în luna iunie, cu ocazia întrevederii istorice din Singapore, angajamentul denuclearizării Peninsulei Coreea, Washingtonul semnalând intenţia oferirii unor garanţii de securitate Phenianului. Coreea de Nord nu a dat vreun indiciu că ar fi dispusă să renunţe la armele atomice în mod unilateral, aşa cum a cerut Administraţia Trump.