27 octombrie 2018

Secretarul american al Apărării spune că stabilitatea regională este ameninţată de cazul Khashoggi

Bianca Pavaluca

Uciderea jurnalistului saudit Jamal Khashoggi „subminează stabilitatea regională”, iar Departamentul de Stat din Statele Unite plănuieşte să ia măsuri drastice în ceea ce priveşte acest caz, a declarat sâmbătă secretarul american al Apărării, Jim Mattis, citat de Associated Press.

„Interesele noastre principale sunt pacea şi respectarea drepturilor omului. Uciderea lui Jamal Khashoggi într-o instituţie diplomatică este un motiv de îngrijorare pentru noi toţi”, a declarat Mattis.

„Eşecul unei naţiuni de a adera la normele internaţionale subminează stabilitatea regională, într-un moment în care este mare nevoie de ea”, a adăugat secretarul Apărării..

Secretarul a menţionat că relaţiile de bază dintre Administraţia de la Washington şi cea de la Riyad nu se vor schimba.

Ministrul de Externe al Arabiei Saudite, Adel al-Jubeir, a transmis sâmbătă că persoanele care se află în spatele acestei crime vor fi judecaţi în regat, iar investigaţia va dura probabil mult timp.

Preşedintele american Donald Trump şi-a manifestat în mai multe rânduri dorinţa de a rezolva acest caz, dar a subliniat şi rolul Arabiei Saudite ca aliat împotriva Iranului şi a militanţilor islamişti. De asemenea, Trump a menţionat şi faptul că Arabia Saudită este unul dintre cei mai importanţi clienţi ai Statelor Unite în ceea ce priveşte achiziţia de armament.