09 mai 2019

Sebastian Kurz, după Summitul de la Sibiu: S-a discutat despre viitorul UE, ar fi necesar un nou tratat

Mihai Draghici

Cancelarul Austriei, Sebastian Kurz, a declarat joi după-amiază, la Sibiu, că la reuniunea informală a Consiliului European au fost prezentat propuneri pentru viitorul Uniunii Europene, el reiterând necesitatea unui nou tratat european.

Sursă foto: Mediafax

"Au fost prezentate o serie de idei şi propuneri, am avut o discuţie necesară despre viitorul Uniunii Europene", a declarat Sebastian Kurz, precizând că a pledat pentru eficientizarea procesului decizional.

Cancelarul Austriei a reiterat necesitatea unui "nou tratat tratat european, adaptat realităţilor actualei generaţii". Sebastian Kurz a precizat că a observat unele semnale pozitive din partea unor naţiuni UE în sensul modificării Tratatului de la Lisabona. "Există mulţi oameni - în special lideri politici tineri - care ştiu că trebuie să schimbăm Uniunea Europeană dacă vrem să o păstrăm", a subliniat Kurz, pledând pentru o Uniune Europeană "flexibilă şi eficientă".

Întrebat despre procedura pentru desemnarea viitorului preşedinte al Comisiei Europene, Sebastian Kurz a subliniat că procesul politic trebuie să fie unul "legitim".

Întrebat dacă la summit a fost abordată tema Brexit, Sebastian Kurz a argumentat că s-a discutat despre "viitorul Uniunii Europene", nu despre ţări care ar putea să se retragă din Blocul comunitar. "În următoarele săptămâni şi luni, vor fi analizate toate opţiunile în legătură cu viitorul Uniunii Europene", a subliniat Kurz.

Înaintea summitului de la Sibiu, Sebastian Kurz a anunţat că va propune reformarea Uniunii Europene prin modificarea Tratatului Lisabona, liderul de la Viena pledând pentru introducerea unor reglementări europene mai stricte, inclusiv pentru protejarea statului de drept. Uniunea Europeană are nevoie de un nou tratat comunitar, care să eficientizeze procesul decizional şi să prevadă sancţiuni dure pentru ţările care încalcă normele statului de drept şi principiile democratice, a subliniat Sebastian Kurz.