24 iulie 2018

Se poate apăra Europa fără ajutorul SUA? Ce cred cetăţenii germani

Bianca Pavaluca

Mai mult de jumătate dintre cetăţenii germani consideră că Europa se poate apăra fără ajutorul militar al Statelor Unite, la mai puţin de două săptămâni după ce Donald Trump a avertizat că este posibil să îşi retragă susţinerea, conform unui sondaj citat de Reuters.

Sursă foto: Mediafax

Din totalul de respondenţi, doar 37% consideră că Europa depinde de ajutorul militar al Statelor Unite, conform sondajului la care au participat 1.004 cetăţeni germani.

Sondajul nu a arătat nicio diferenţă semnificativă în opiniile cetăţenilor din estul şi vestul Germaniei, deşi regiunile din vest au legături istorice mai strânse cu Statele Unite.

În regiunile din estul Germaniei, 60% dintre cetăţeni consideră că Europa nu are nevoie de Statele Unite. În vest, procentul este de 55%.

Aproximativ 84% dintre respondenţi consideră că afirmaţiile făcute de preşedintele american Donald Trump în cadrul summitului NATO, conform cărora Germania este „prizoniera” Rusiei, sunt absurde.

"Germania este în totalitate controlată de Rusia (...) Vor procura între 60 şi 70% din energia lor de la Rusia şi un nou gazoduct, să-mi spui dacă aşa ceva este adecvat pentru că eu cred că nu este", a declarat Trump la un mic-dejun oficial cu Jens Stoltenberg, secretarul general al NATO.

Aproximativ 92% dintre respondenţi suspectează faptul că scopul afirmaţiei lui Donald Trump a fost de a promova vânzarea gazului lichefiat produs de Statele Unite în Europa şi Germania.

În cadrul summitului NATO din 12 iulie, Trump a avertizat ţările membre NATO că Statele Unite îşi vor retrage susţinerea din Europa, dacă statele membre NATO nu vor aloca mai mulţi bani pentru apărare.