11 aprilie 2022

Se caută tancuri T-72 pentru Ucraina

Carol Florea

Recentul transfer din Cehia a unor tancuri T-72 şi maşini de luptă pentru infanterie Pbv-501 (foste BMP-1) pentru forţele ucrainene reprezintă o fază nouă şi un pas important realizat de aliaţii occidentali în direcţia echipării forţelor ucrainene cu armament greu. După cum se ştie, Ucraina a moştenit o flotă numeroasă de tancuri T-72 din stocurile fostei URSS, alături de T-64 şi T-80. Aceste tipuri s-au găsit faţă în faţă în numeroase ocazii de la începutul conflictului.

Sursă foto: Twitter

Furnizarea de tancuri de către Cehia reprezintă o escaladare a transferului de arme către Ucraina. Spre deosebire de avioanele de vânătoare cerute insistent de ucraineni, care necesită pregătiri tehnice deosebite şi un efort logistic consistent, tancurile pot traversa graniţa complet echipate cu muniţie şi carburant şi pot fi transportate pe trailere sau platforme de tren în raioanele acţiunilor de luptă şi introduse direct în confruntări. 

Câteva ţări NATO dispun de sute de tancuri T-72

Partea bună este că există stocuri mai mari de tancuri T-72 în ţările membre NATO decât avioane de fabricaţie sovietică care au generat atâtea discuţii. Majoritatea tancurilor T-72 din dotarea unor ţări NATO se află în rezervă (în conservare) sau sunt pe cale de a fi înlocuite cu tipuri occidentale mai moderne şi mai performante. Trebuie menţionat că tancurile aflate în conservare sunt în stare neoperativă, nu au beneficiat de modernizări de-a lungul timpului şi foarte probabil au fost descompletate de anumite componente şi echipamente. Deci, va dura o perioadă până când acestea vor fi din nou operative, timp pe care ucrainenii îl vor cât mai scurt, evident.  

Coincidenţa face ca aceleaşi ţări care au negociat furnizarea de avioane MiG-29 să trateze şi problema furnizării de tancuri – Bulgaria, Cehia, Ungaria, Polonia şi Slovacia dispun împreună de câteva sute de T-72.

Majoritatea stocurilor sunt modele modernizate de ţările respective ale versiunii iniţiale furnizate de URSS, dar sunt încă inferioare tipului T-72B3 din dotarea forţelor terestre ruseşti. Faţă de majoritatea modelelor vechi, T-72B3 dispune de blindaj exploziv-reactiv (ERA), sistem de conducere a focului modern şi chiar de sisteme de protecţie activă-APS. Chiar şi aşa, furnizarea de tancuri T-72 poate aduce avantaje considerabile ucrainenilor, care până în prezent au distrus sute de blindate ruseşti, folosind, în majoritatea cazurilor, rachete antitanc dirijate. Nu se cunoaşte, deocamdată, câte au fost distruse în lupte tanc contra tanc.  

Polonia – cel mai evident şi doritor furnizor de T-72

Fără îndoială, Polonia reprezintă cel mai evident şi doritor furnizor de tancuri T-72 către Ucraina şi a anunţat livrarea a 100 de blindate. Forţele terestre poloneze dispun în prezent de 11 batalioane de tancuri. Două sunt echipate cu Leopard 2 A5, iar alte două cu Leopard 2A4 - care vor fi modernizate la standardul Leopard 2PL. Patru batalioane sunt echipate cu versiunea modernizată de polonezi a tancului T-72 - PT-91 Twardy - iar ultimele trei batalioane dispun de vechile tancuri T-72M1. În total, Polonia dispune de 247 tancuri Leopard 2A4/A5, 218 tancuri PT-91 Twardy şi 180 tancuri T-72M1.

Parcul său de tancuri de aproape 400 T-72, toate trecute prin procese de modernizare, cuprinde aşadar, atât versiunea PT-91 Twardy, versiunea autohtonă bazată pe T-72, cât şi modelele mai vechi T-72M1. PT-91 dispune de sistem de conducere a focului digital (care nu există pe T-72 originale), de blindaj exploziv-reactiv (ERA), precum şi de un grup energetic nou.

Polonia nu numai că dispune de tancuri pentru transfer, dar se află în plin proces de înlocuire a flotei de tancuri cu tipuri moderne. Polonia a semnat pe 5 aprilie contractul în valoare de 4,75 miliarde de dolari pentru achiziţionarea a 250 de tancuri M1A2 Abrams SEPv3. Livrările vor începe în acest an când primele 28 de tancuri americane vor intra în dotarea armatei poloneze. În afara tancurilor, pachetul contractual mai cuprinde sprijin tehnic şi logistic, precum şi pregătirea echipajelor şi muniţia aferentă.

Mai mult, Polonia se concentrează şi pe derularea programului de modernizare a celor 142 de tancuri Leopard 2A4 din dotarea forţelor terestre poloneze la standardul Leopard 2 PL care se va derula până în iulie 2023, de către firme germane şi poloneze, un exemplu de urmat pentru multe ţări NATO care nu şi-au reînnoit parcul de tancuri.

Bulgaria dispune de stocuri importante de T-72

La rândul lor, Bulgaria şi Slovacia dispun de variante similare de T-72M cu unele modificări locale, Bulgaria având o rezervă impresionantă de 250 de bucăţi în conservare.

Spre deosebire de Polonia, aceste trei ţări nu încă planuri de achiziţie a unor tancuri occidentale moderne cum ar fi M1A2 Abrams, Leopard 2 sau chiar Challenger 2. Există posibilitatea realizării unor înţelegeri – de genul MiG-29 contra F-16 - care să permită transferul tancurilor vechi T-72 către Ucraina în schimbul achiziţionării de tancuri noi occidentale. În mod normal însă, nu ar trebui să existe astfel de obstacole întrucât există o nevoie urgentă de tancuri T-72, iar acestea se găsesc în depozitele acestor ţări în stare neoperativă cu şanse mici de a fi reactivate.

Ungaria are T-72 dar nu ar fi prea încântată să le trimită în Ucraina

O situaţie mai complicată există în Ungaria care dispune de o rezervă importantă de 130 tancuri T-72M1 neoperative şi 34 în serviciul activ. În plus, în decembrie 2018, Ungaria a semnat un contract cu compania germană Krauss-Maffrei Wegman Corporation (KMW) pentru furnizarea a 44 de tancuri Leopard 2A7+ şi a 24 de obuziere autopropulsate cal. 155mm PzH2000. Tancurile vor fi livrate până în anul 2025 şi vor echipa noua divizie mecanizată care va fi înfiinţată în 2028. În august 2020 Ungaria a semnat un contract în valoare de 2 miliarde de euro pentru furnizarea a 209 de vehicule de luptă pentru infanterie de la firma germane Rheinmetall echipate cu sistemul de protecţie activă StrikeShield.

Aşadar, există rezerve substanţiale şi furnizarea nu ar avea obstacole de depăşit. Dacă nu obstacole pe linie militară, există bariere politice întrucât premierul Viktor Orban se află încă în relaţii de prietenie cu liderul de la Kremlin spre deosebire de celelalte ţări NATO, deci transferul este improbabil deocamdată.    

Ce poate urma după T-72?

T-72 este o alegere logică nu numai datorită disponibilităţii modelului, ci şi pentru că este uşor de întreţinut în teren, există baze tehnice de evacuare/reparaţii şi centre de modernizări, stocuri de muniţie, precum şi centre de pregătire şi instructori pentru antrenamentul viitoarelor echipaje. În plus, au fost capturate peste 100 de tancuri T-72 de la forţele ruseşti, care pot fi utilizate în folosul trupelor proprii sau pentru piese de rezervă.

Ce echipamente ar mai fi necesare în perioada următoare armatei ucrainene pentru înlocuirea pierderilor şi a rezista cu succes ruşilor? În afară de tancuri, ar urma logic maşini de luptă pentru infanterie, transportoare blindate pentru trupe, obuziere autopropulsate sau tractate, sisteme de rachete AA autopropulsate sau chiar echipamente de geniu. Ideal, ar fi bine să fie de producţie ex-sovietică, cu care ucrainenii sunt obişnuiţi şi sunt deja disponibile, practic din aceleaşi considerente în alegerea T-72. Şi România dispune de anumite posibilităţi în acest sens, iar furnizarea acestor echipamente (în special rachete AA, MLI sau TAB) ar accelera unele programe de achiziţie de tehnică modernă.      

Indiferent de unde provin aceste tancuri şi cum ajung acestea în Ucraina, o flotă reînnoită de tancuri şi vehicule blindate este absolut necesară în aceste momente, atât în luptele de apărare a forţelor ucrainene, dar şi în cazul declanşării unei eventuale contraofensive pentru recucerirea teritoriilor pierdute.