"Schimbări climatice" la Davos
Sergiu MedarDesfăşurate în perioada 21-24 ianuarie lucrările Forumului Economic Mondial de la Davos au avut în centrul discuţiilor problemele generate de schimbările climatice, efectele acestora şi mai ales soluţii pentru diminuarea lor. Nota critică referitoare la lipsa de preocupare a guvernelor lumii, în acest domeniu, a fost dominanta ce a marcat prezentările participanţilor. La un pol s-a aflat tânăra activistă suedeză, Greta Thunberg, care a acuzat liderii lumii că “nu au făcut nimic” pentru diminuarea efectelor schimbărilor climatice, în timp ce la celălalt pol s-a aflat Donald Trump care nu crede în existenţa unor schimbări climatice şi care a acuzat activiştii în acest domeniu ca fiind „prevestitori ai apocalipsei”.
Forumul Economic Mondial (World Economic Forum – WEF), eveniment care are loc anual în staţiunea montană elveţiană Davos, a aniversat, în acest an, în perioada 21-24 ianuarie, cea a 50-a întâlnire a liderilor lumii. Majoritatea dintre ei, reprezentaţi la cel mai înalt nivel, abordează în prezentările lor tematici economice, politico-economice şi de mediu, în funcţie de tematica prestabilită de organizatori. În acest an, tematica Forumului a fost: “Stakeholders pentru o lume coezivă şi durabilă”. Aceasta se adresează atât categoriei shareholders (acţionarii) ca şi stakeholders (cei interesaţi) cum ar fi angajaţi, furnizori, clienţi, comunităţile locale şi societatea, în general.
Şi în acest an participarea a fost la cel mai înalt nivel. Printre personalităţile marcante se pot menţiona: preşedintele SUA, Donald Trump, cancelarul german Angela Merkel, prinţul William al Marii Britanii, directorul FMI Kristalina Georgieva, preşedintele Comisiei Europene Ursula von der Leyen, secretarul general ONU Antonio Guterres ca şi alţi 20 de prim-miniştri europeni şi 11 şefi de stat africani. Au participat mulţi oameni de afaceri cum ar fi: Bill Gates, George Soros, David Rubenstein, Tim Cook de la Apple şi mulţi alţii. La acest Forum au fost invitaţi şi adolescenţi. Trebuie menţionate aici Greta Thunberg şi mai tânăra Naomi Wadler. A surprins neparticiparea anul acesta a lui Putin, Macron sau Boris Johnson.
La conferinţă au fost prezenţi aproximativ 3000 de participanţi, dintre care reprezentanţi din 117 ţări de 121 naţionalităţi.
De multe ori, subiectele puse în discuţie la WEF au devenit în anul ce a urmat, certitudini care au influenţat puternic lumea. La Forumul din 2019 s-a vorbit de Inteligenţa Artificială, calculatoarele cuantice şi internetul lucrurilor. În acelaşi an, acestea au devenit lucruri curente abordate atât de teoreticieni cât şi de practicieni.
Forumul Economic Mondial din acest an poate fi considerat ca fiind cel al încălzirii globale, întrucât aceasta a fost tematica majorităţii prezentărilor.
Cu obişnuitul ton agresiv şi instigator la violenţă, activista suedeză Greta Thunberg a pledat pentru înlocuirea completă a combustibililor fosili, poluanţi, cu alte surse de energie. Tânăra activistă a declarat: „Casa noastră este încă în foc. Inactivitatea voastră pune acum gaz pe foc. Va spunem că trebuie să vă panicaţi şi să acţionaţi, dacă vă iubiţi copiii mai mult decât orice.” Tânăra elevă a fost, ca şi în anul trecut, o apariţie ce a confirmat discursul ei agresiv pentru salvarea planetei şi prevenirea apocalipsei.
Naomi Wadle, o adolescentă afro-americană, în vârstă de 13 ani, cea mai tânără participantă, a făcut o amplă pledoarie pentru înlăturarea definitivă a discriminării rasiale, încă prezentă în unele state, ca şi pentru o societate sigură în care să fie asigurat un control permanent al deţinătorilor de arme şi care să ducă într-un final la interzicerea posesiei acestora.
La câteva ore după ce activista suedeză Greta Thunberg a făcut o aspră critică la adresa liderilor lumii, a luat cuvântul Donald Trump. Acesta, situându-se pe poziţia America First, a făcut apologia realizărilor proprii, atât pe plan intern cât şi extern. Liderul de la Casa Albă a afirmat că economia SUA este acum un „gheizer de oportunităţi” îndemnând liderii lumii să investească în acestea. Creşterea salariilor şi a numărului de locuri de muncă au făcut, de asemenea, parte din performanţele menţionate. Trebuie să refuzăm ideea privind profeţii permanenţi şi prezicătorii apocalipsei” a spus Trump răspunzând la afirmaţiile tinerei suedeze, care criticase liderii mondiali că „nu au făcut nimic” pentru prevenirea schimbărilor climatice. Opoziţia liderului american pentru investiţiile în energia regenerabilă, încurajarea investitorilor industriali în folosirea energiei din combustibili fosili şi mai ales retragerea din Acordul de la Paris privind prevenirea schimbărilor climatice l-au pus pe Trump în opoziţie cu părerile majorităţii participanţilor la Forum. De aceea prezentarea sa a fost urmărită cu răceală, singurele aplauze venind doar atunci când acesta a salutat iniţiativa Forumului de a planta 1 trilion de copaci.
Donald Trump alături de abordarea triumfalistă a realizărilor propriei administraţii şi-a exprimat şi convingerile sale anti globaliste, ce sunt pe placul milionarilor americani. Aceştia apreciază, în primul rând, reducerile de taxe, înlăturarea unor restricţii federale ca şi obligaţiile ce le-ar veni din apartenenţa la organizaţiile internaţionale. Acesta ar fi unul din motivele pentru care americanii ar alege din nou un preşedinte republican.
La încheierea cuvântării lui Trump, Klaus Schwab, fondatorul Forumului, a mulţumit, cu uşoară ironie, pentru „nota de optimism” indusă audienţei.
Cancelarul german Angela Merkel la a 12-a prezenţă la WEF de la Davos, a făcut o amplă şi bine organizată prezentare ce a cuprins o serie de domenii importante ce trebuie să fie pe agenda de lucru a liderilor lumii pentru a avea o societate sustenabilă.
Liderul german a subliniat critic, lipsa tot mai acută de comunicare între decidenţii statelor lumii. “Nu există posibilitatea de a construi poduri între puncte de vedere diferite”. Ea a afirmat că „lipsa de comunicare, în prezent este mai pronunţată decât în timpul Războiului Rece.”
Germania este deplin implicată în aplicarea directivelor Conferinţei de la Paris. Acestea sunt obligatorii „fiind o chestiune de supravieţuire a întregii planete”. Având în vedere concluziile aceleiaşi conferinţe, cancelarul german a subliniat faptul că ţara sa a renunţat complet la energia nucleară datorită imposibilităţii realizării unui management eficient al reziduurilor nucleare. Până în anul 2038 se va renunţa complet la folosirea cărbunelui ca generator de energie.
A fost menţionat faptul că energia electrică va fi produsă în anul 2030 în proporţie de 65% din surse regenerabile. Merkel nu a menţionat nimic despre utilizarea masivelor cantităţi de gaze ce sunt/vor fi importate din Rusia.
În finalul prezentării sale cancelarul german a revenit la tema sa favorită declarându-se din nou un susţinător al multilateralismului şi prosperităţii globale. Angela Merkel anunţat că, în curând „va avea loc un summit special între Uniunea Europeană şi China care va fi o robustă apărare a multilateralismului”.
Pe parcursul WEF , pentru prima dată, a fost subliniată influenţa economică şi politică pe care o au marile corporaţii multinaţionale asupra schimbărilor mediului de afaceri, chiar dacă aceste schimbări sunt economice, financiare sau climatice. Nu trebuie uitat faptul că primele 5 corporaţii multinaţionale au venituri anuale ce pot fi comparate cu PIB-ul multor state ale lumii.
În ceea ce priveşte evoluţia economiei mondiale părerile celor care au luat cuvântul au fost total diferite. Destul de puţini experţi au subliniat faptul că economia mondială va trece printr-o criză, în timp ce alţii au menţionat că aceasta va creşte. 57% din subiecţii intervievaţi în timpul Forumului au fost de părere că economia mondială va creşte în următoarele 12 luni.
În acelaşi timp respondenţii au menţionat şi domenii care îi îngrijorează, cum ar fi: riscul financiar asociat cu datorii mari de lichidităţi, ameninţările cibernetice ca şi cele legate de riscurile geopolitice conexate cu posibilitatea de apariţie a unor conflicte regionale.
Asigurarea de locuri de muncă prin mari investiţii, au făcut ca SUA, Canada, India, Marea Britanie şi Germania să găsească soluţii pentru această mare problemă a ţărilor dezvoltate. Un alt exemplu pozitiv a fost programul chinez Belt and Road Initiative o investiţie de 12 ori mai mare decât planul Marshall de după cel de-al Doilea Război Mondial.
Se remarcă o transformare majoră a marilor corporaţii în vederea creşterii profitului acestora prin pregătirea angajaţilor în aplicarea celor mai noi tehnologii. Există mari societăţi multinaţionale care şi-au schimbat complet profilul, trecând într-un nou domeniu, chiar şi prin renunţarea la vechiul brand. Va continua procesul de inovare cu aplicabilitate şi în mediul social.
Ca în fiecare an, participanţii la Forum au la finele acestuia un sentiment de nemulţumire datorată faptului că se afirmă multe şi se fac puţine. Un CEO indian, ca o concluzie la cele afirmate în cadrul forumului a subliniat: „A trecut timpul vorbelor. Acum este vremea acţiunii”. Valoarea prelegerilor este indubitabilă însă statele puternice ale lumii continuă să pună interesele naţionale mai presus de cele colective, fără a încerca măcar să le armonizeze.