05 aprilie 2018

SCANDALUL Skripal: Rusia cere convocarea Consiliului de Securitate ONU. Moscova vrea dovezi despre atacul neurotoxic prin testarea animalelor din casa fostului agent secret

Mihai Draghici

Administraţia Vladimir Putin a cerut convocarea de urgenţă a Consiliului de Securitate ONU pe tema crizei generate de atacul chimic din Marea Britanie, Moscova denunţând lipsa de transparenţă a autorităţilor britanice şi solicitând dovezi concrete prin testarea animalelor din casa fostului agent rus.

Sursă foto: Mediafax

Vasili Nebenzia, ambasadorul Rusiei la ONU, a cerut organizarea joi a unei reuniuni publice a Consiliului de Securitate ONU. Nebenzia a argumentat că sesiunea este necesară deoarece Rusia este de acord cu principiul că folosirea armelor chimice este "inacceptabilă şi trebuie investigată, pentru pedepsirea autorilor".

Marea Britanie şi alte ţări occidentale din cadrul NATO şi Uniunii Europene atribuie Rusiei atacul neurotoxic comis pe 4 martie în orăşelul britanic Salisbury vizându-l pe fostul agent secret rus Serghei Skripal şi pe fiica acestuia, Iulia Skripal. Administraţia Vladimir Putin a negat orice implicare în acest atac şi a cerut dovezi concrete, propunând să participe la investigaţie. Moscova acuză Guvernul Theresa May de lipsă de transparenţă privind starea celor doi cetăţeni ruşi. "Rusia şi alte ţări membre ale conducerii Organizaţiei pentru Interzicerea Armelor Chimice au fost ţinute la distanţă de investigaţie", a declarat Aleksandr Şulgin, reprezentantul Moscovei la această organizaţie.

Moscova a sugerat în mai multe rânduri că atacul ar putea fi o înscenare care ar avea obiectivul sancţionării Rusiei. Londra susţine că Serghei Skripal şi fiica lui au fost în stare gravă. Starea Iuliei Skripal s-a îmbunătăţit în ultimele zile, afirmă Londra. Serghei Lavrov, ministrul rus de Externe, a catalogat drept "revoltător" refuzul Marii Britanii de a oferi acces consular la cei doi cetăţeni ruşi.

Moscova a cerut miercuri dovezi concrete că atacul neurotoxic din Marea Britanie a avut loc. Maria Zaharova, purtătorul de cuvânt al Ministerului rus de Externe, a declarat că Rusia are informaţii credibile că în casa din Salisbury a lui Serghei Skripal, unde autorităţile britanice susţin că a avut loc atacul chimic, erau animale. "Unde sunt animalele? În ce stare sunt? Este vorba de creaturi vii; dacă a fost folosită o substanţă chimică de acest gen în casă, aceste creaturi vii ar fi trebuit să fi fost rănite", a argumentat Maria Zaharova, citată de agenţia Associated Press.

Moscova a cerut Londrei să ofere dovezi că atacul chimic din orăşelul Salisbury nu a fost comis de serviciile secrete britanice, avertizând că, în caz contrar, va considera că este o agresiune la adresa unor cetăţeni ruşi. "O analiză a tuturor circumstanţelor ne conduce să ne gândim la posibila implicare a serviciilor secrete britanice" în atacul neurotoxic din Salisbury. Dacă părţii ruse nu îi vor fi prezentate dovezi împotriva acestei ipoteze, vom considera că avem de-a face cu o tentativă de ucidere a cetăţenilor noştri ca rezultat al unei provocări politice majore", a comunicat Ministerul de Externe de la Moscova.

Experţii armatei britanice nu pot demonstra că substanţa neurotoxică provine din Rusia

Centrul de cercetare al armatei britanice a anunţat marţi după-amiază că nu poate demonstra că substanţa neurotoxică folosită în atacul care l-a vizat pe fostul agent secret rus Serghei Skripal a fost fabricată în Rusia. Gary Aitkenhead, directorul Laboratorului pentru Tehnologie şi Studii în domeniul Apărării din baza Porton Down, a declarat pentru postul tv Sky News că nu se poate demonstra că substanţa utilizată în atacul chimic a fost fabricată în Rusia. "Am reuşit să stabilim că este vorba de Noviciok, o substanţă neurotoxică de tip militar. Nu am putut identifica sursa cu precizie, dar am furnizat date ştiinţifice Guvernului, care apoi a coroborat informaţii din alte surse pentru a ajunge la concluziile la care au ajuns", a afirmat Gary Aitkenhead.

Marea Britanie, Statele Unite şi Uniunea Europeană atribuie Rusiei atacul chimic care i-a vizat pe 4 martie pe fostul agent secret rus Serghei Skripal şi pe fiica acestuia în orăşelul britanic Salisbury. Zeci de ţări au expulzat aproximativ 150 de diplomaţi ruşi în contextul acestei crize, Statele Unite expulzând 60. În replică, Administraţia Vladimir Putin a expulzat acelaşi număr de diplomaţi din ţările respective.