08 iunie 2021

Scandal la MAI. Familia şefului serviciului secret, proprietar peste un conac realizat din bani consideraţi furaţi. Contract cu armata de 7 milioane lei

Florin Jipa

Ultimul scandal de la Ministerul Afacerilor Interne îl are în centru chiar pe generalul de brigadă Tiberiu-Silviu Dumitrache, directorul general al Direcţiei Generale de Protecţie Internă.

Sursă foto: Mediafax

Conform publicaţiei Libertatea, şeful DGIPI are în patrimoniu o proprietate, cu conac, piscină olimpică şi heliport, pentru care socrul generalului, Liviu Luca, fostul lider sindical şi vechi partener de afaceri al lui Sorin Ovidiu Vîntu, a fost trimis în judecată de DIICOT. Domeniul a ajuns la generalul Dumitrache prin donaţie către copiii minori ai ofiţerului, după ce Liviu Luca a început să aibă probleme juridice.

Conform DIICOT, Luca a folosit trei milioane de euro de la Petrom Service pentru construcţia conacului, mai arată sursa citată, dar dosarul nu a fost finalizat şi nu există o decizie definitivă a unei instanţe.

De asemenea, în declaraţia de interese a generalului Dumitrache se arată că o rudă de gradul I, acţionar la societatea SC Solar Global Vision SRL, are un contract cu o unitate militară, UM 01575, cu sediul în Bucureşti, Drumul Taberei nr 7H, în valoare de aproape 7 milioane de lei, conform unui contract semnat în 2020, care se întinde pe patru ani.

Conform unui articol Rise Project, din anul 2020, comandantul DGPI, Tiberiu-Silviu Dumitrache, este fiul colonelului SRI Gheorghe Dumitrache, condamnat penal fiindcă a acordat protecţie mafiei petrolului la sfârşitul anilor ‘90. 

Chiar dacă nu este considerat nimic ilegal până la o decizie definitivă a unei instanţe, astfel de numiri, de persoane controversate, au un rol nefast pentru imaginea şi credibilitatea principalelor instituţii din MAI.

Tiberiu – Silviu DUMITRACHE a fost împuternicit şi ulterior desemnat să exercite funcţia de director general al Direcţiei Generale de Protecţie Internă a MAI începând cu data de 20 ianuarie 2020, prin ordine ale ministrului afacerilor interne.

Generalul de brigadă Tiberiu – Silviu DUMITRACHE are o vechime de peste 14 ani în activitatea de informaţii şi contrainformaţii şi a îndeplinit funcţii de execuţie şi de conducere în cadrul Ministerului Afacerilor Interne – Direcţia Generală de Protecţie Internă, precum şi în unităţile predecesoare, se arată pe site-ul Direcţiei.