28 august 2018

Şase persoane au fost rănite după ciocniri între grupuri de protestatari în Germania

Mircea Olteanu

Cel puţin şase persoane au fost rănite luni seara, în urma ciocnirilor între activişti de extremă-dreapta şi contramanifestanti în oraşul Chemnitz, în a doua zi de proteste după ce un cetăţean german a fost înjughiat mortal, doi imigranţi fiind reţinuţi în legătură cu acest caz, informează postul BBC News.

 

Activişti de extremă-dreapta şi antiimigraţie s-au adunat luni după-amiază în centrul oraşului Chemnitz, iar o contramanifestaţie s-a desfăşurat la doar câţiva metri distanţă, participanţii la acest eveniment acuzând extrema dreaptă că se foloseşte de acest incident pentru a obţine capital politic.

Poliţia a comunicat că grupurile de manifestanţi au aruncat cu obiecte unii spre ceilalţi.

Autorităţile au informat că anchetează presupuse agresiuni care au vizat cetăţeni străini în cursul tulburărilor.

Un german în vârstă de 35 de ani a fost înjughiat mortal sâmbătă spre duminică noaptea în timpul unui festival ce se desfăşura pe străzile oraşului Chemnitz. Alţi doi germani au fost răniţi, a completat poliţia.

În urma acestui incident au fost reţinuţi un sirian de 23 de ani şi un irakian de 22 de ani.

Poliţia a infirmat zvonurile că altercaţia care s-a soldat cu decesul barbatului german ar avea legătură cu hărţuirea sexuală a unei femei.

Aproximativ 2.000 de demonstranţi de extremă-dreapta au participat la mitingul de luni, în timp ce aproximativ 1.000 de persoane au luat parte la o contramanifestaţie.

Presa locală relatează că participanţii la mitingul extremei drepte au proferat ameninţări violente la adresa imigranţilor, în timp ce contramanifestantii au scandat lozinci anti-naziste.

Luni, mişcare de extremă-dreapta Pegida a îndemnat la proteste în legătură cu crima de la Chemnitz, iar un Markus Frohnmaier, un parlamentar din cadrul formaţiunii populiste Alternativă pentru Germania (AfD), a scris pe Twitter că "dacă statul nu-şi mai protejează cetăţenii atunci oamenii ies în stradă şi se protejează singuri".

Autorităţile germane au condamnat violenţele şi agresiunile care au vizat cetăţeni străini.