05 septembrie 2019

Şase persoane au fost arestate, în Kosovo, pentru că plănuiau să atace trupe NATO

Teodora Marinescu

O instanţă din Kosovo a informat că a condamnat şase persoane, inclusiv o femeie, la închisoare între unul şi zece ani pentru că plănuiau să atace trupe NATO şi civili în Kosovo, Belgia şi Franţa, relatează site-ul agenţiei Reuters.

Sursă foto: Mediafax

NATO are staţionate aproximativ 4.000 de militari în Kosovo, care şi-a declarat independenţa faţă de Kosovo în 2008. Trupele se află în regiune pentru a ajuta la menţinerea păcii în urma războiului încheiat în 1999.

Un procuror a declarat pentru reporteri că suspecţii, arestaţi în urmă cu un an, sunt susţinători ai organizaţiei teroriste Stat Islamic, unii ţinând legătura cu militanţii kosovari care luptă în Siria şi Irak.

"Cele şase persoane pregăteau atacuri teroriste în interiorul şi exteriorul statului Kosovo, inclusiv asupra Bisericii Ortodoxe din Mitroviţa, atacuri teroriste asupra trupelor NATO din Kosovo şi alte atacuri în Franţa şi Belgia", se arată într-un comunicat al instanţei.

Cel puţin 300 de cetăţeni kosovari au plecat în Siria încă din 2012 şi aproximativ 70 bărbaţi care luptau alături de grupările militante au fost ucişi.

Nu au existat încă atacuri ale organizaţiei Stat Islamic pe teritoriul Kosovo, deşi peste 100 de indivizi au fost închişi sau găsiţi vinovaţi că au participat în luptele din Siria şi Irak. Unii dintre ei au fost găsiţi vinovaţi pentru plănuirea unor atacuri teroriste în Kosovo.

În luna aprilie, aproximativ 110 kosovari au fost aduşi înapoi din Siria, inclusiv 32 de femei şi 74 de copii.

Procurorii au informat că la momentul actual investighează aproximativ 200 de suspecţi.