08 iulie 2019

Şase aeronave de vânătoare ale forţelor elveţiene au efectuat un zbor deasupra localităţii greşite

Marinela Sarbu

Şase aeronave de vânătoare care participau la comemorarea a 100 de ani de la moartea pionierului aviaţiei elveţiene Oskar Bider trebuiau să efectueze un zbor peste oraşul Langenbruck din nord-vestul ţării, dar au ratat ţinta cu aproximativ 6 km, potrivit presei locale.

”Circumstanţe nefericite”, au fost cauza de bază a erorii potrivit purtătorului de cuvânt al forţelor aeriene elveţiene. De fapt, după cum a informat publicaţia Le Matin, în timpul apropierii de ţintă, şeful echipei a observat un cort în oraşul Mümliswil, ceea ce l-a determinat să zboare pe deasupra lui.

Însă, acolo se desfăşura un festival de muzică, cei care asistau la festival bucurându-se astfel de spectacolul aviatic.

Aceste zboruri se desfăşoară de obicei folosind hărţi, ceasuri sau referinţe vizuale de la sol. Mai mult decât atât, cele şase aparate de zbor nu sunt dotate cu GPS sau tehnologii moderne care le-ar fi ajutat să zboare peste ţinta corectă la momentul potrivit.

In alte cazuri, unul dintre membrii echipajului sau comandantul se află la sol şi ghidează piloţii prin radio, asemenea erori fiind evitate.