03 iunie 2018

Saber Strike 18 | Circa 18.000 de militari participă la exerciţiul NATO ce începe duminică în Polonia şi ţările baltice

Mircea Olteanu

Aproximativ 18.000 de militari din 19 ţări participă la exerciţiul NATO Saber Strike 18, care se desfăşoară în perioada 3 iunie-15 iunie, în Polonia şi statele baltice, a anunţat armata americană, informează site-ul postului Radio Europa Liberă (RFE/RL).

Sursă foto: Mediafax

"Exerciţiul de antrenament cooperativ coordonat de (Comandamentul) Armatei SUA pentru Europa are drept obiectiv să îmbunătăţească gradul de pregătire şi interoperabilitatea aliaţilor şi partenerilor regionali", se arată într-un comunicat al Armatei americane.

Washingtonul a mai precizat că manevrele "vor demonstra determinarea şi capabilitatea alianţei de a acţiona unitar în replică la orice agresiune".

NATO şi SUA şi-au consolidat prezenţa în ţările de pe flancul estic al alianţei după anexarea de către Rusia a regiunii ucrainene Crimeea şi izbucnirea conflictului armat între separatiştii proruşi şi Kiev.

Polonia a indicat recent că ar putea propune să găzduiască un contigent permanent de trupe americane, la fel ca Germania ori Italia după cel de-al Doilea Război Mondial.

Rusia şi Belarus şi-au exprimat îngrijorarea în legătură cu intensificarea activităţilor militare NATO în apropierea frontierelor, conform miniştrilor de Externe din cele două ţări, Serghei Lavrov şi Vladimir Makei.

Potrivit şefului diplomaţiei ruse, administraţiile din Rusia şi Belarus cred că suplimentarea capabilităţilor NATO în apropierea frontierelor celor două ţări este distructivă.

Alianţa Nord-Atlantică a aprobat în 2016 planul de consolidare a prezenţei militare în Europa de Est, prin desfăşurarea a mii de militari în Polonia şi în ţările baltice. O structură multinaţională NATO urmează să fie staţionată în România. În plus, Alianţa a preluat controlul asupra sistemului antirachetă, care include nave americane dotate cu sisteme antibalistice în largul Spaniei, un radar în Turcia şi elementele de interceptare din România.