27 august 2019

Saad Hariri solicită sprijinul Rusiei pentru a evita un conflict cu Israelul

Andrei Vacaru

Premierul libanez, Saad Hariri, i-a solicitat ministrului rus de Externe, Serghei Lavrov, sprijin în vederea evitării unei creşteri a tensiunilor între Liban şi Israel, pe fondul raidului aerian israelian desfăşurat duminică în Liban, a informat marţi Ministerul rus de Externe, citat de TASS.

„Ca urmare a incidentului de pe 25 august de la Beirut, Hariri a adresat Rusiei solicitarea de a-şi folosi autoritatea şi influenţa pentru a evita creşterea tensiunilor dintre Israel şi Liban, ceea ce ar reprezenta o ameninţare la adresa securităţii regionale”, a informat Ministerul de Externe de la Moscova.

Moscova şi-a reafirmat angajamentul de a menţine suveranitatea, independenţa, integritatea teritorială şi stabilitatea Libanului şi a afirmat că ambele părţi trebuie să respecte legislaţia internaţională, în speţă Rezoluţia nr. 1701 a Consiliului de Securitate al Organizaţiei Naţiunilor Unite.

Raidul aerian efectuat cu drone duminică la periferia sudică a oraşului Beirut a vizat containere care conţin instalaţii pentru producerea de carburant destinat rachetelor ghidate de mare precizie, afirmă surse militare citate de publicaţia britanică The Times.

Hezbollah a anunţat că o dronă a vizat sediul departamentului media al grupului islamist şiit, în zona Dahiyeh, situată în sudul oraşului Beirut. Altă dronă "a fost doborâtă", susţine Hassan Nasrallah, liderul Hezbollah. Într-un alt raid aerian, comis în Siria, au fost ucişi membri ai organizaţiei şiite libaneze.

Israelul a admis responsabilitatea pentru atacul din Siria, explicând că a fost vizată o bază a Gardienilor Revoluţiei din Iran. Raidul aerian s-a soldat cu cel puţin cinci morţi, inclusiv doi combatanţi ai grupului Hezbollah. Guvernul Israelului nu a admis oficial responsabilitatea pentru atacul din Liban.