20 septembrie 2023

S-au încheiat lucrările SUA de modernizare a Bazei Aeriene 71 din România. Au fost investite 34 de milioane de dolari

Andreea Soare

Oficialii militari americani au marcat, marţi, încheierea unor lucrări de modernizare de 34 de milioane de dolari la baza strategică din România, de la Câmpia Turzii, scrie Stripes.

Sursă foto: US Army/Chris Gardner

SUA au alte nouă proiecte de modernizare la Baza Aeriană 71, acestea ajungând la suma de 100 de milioane de dolari. Proiectele americanilor sunt concentrate pe iniţiative care presupun extinderea Forţelor Aeriene ale SUA în sud-estul Europei.

Lucrările de modernizare de la Baza Aeriană 71, cunoscută ca Baza Câmpia Turzii, includ un nou centru de comandă operaţională pentru o escadrilă, un hangar pentru aeronave şi o platformă de staţionare pentru avioane, au anunţat membrii Corpului de Ingineri ai Armatei SUA, marţi. Acest centru va fi folosit ca punct esenţial pentru planificarea şi direcţionarea misiunilor care se desfăşoară de la această bază.

Hangarul pentru aeronave are 4.200 de metri pătraţi şi a fost conceput pentru a găzdui aeronave NATO.

„Aceste proiecte ne ajută să susţinem operaţiunile aeronavelor şi echipajelor SUA şi NATO”, au transmis reprezentanţi ai Armatei SUA, într-un comunicat de presă.

Alte 220 de milioane de dolari sunt investite în construcţii care au loc la alte unităţi din România, inclusiv la Cincu şi la Baza Aeriană Mihail Kogălniceanu.

Fondurile pentru acestea sunt alocate prin intermediul Iniţiativei de Descurajare a US European Command, care se concentrează pe întărirea capabilităţilor militare prin pregătirea teritoriului NATO împotriva agresiunilor ruseşti.

Generalul de brigadă Cătălin-Eugen Micloş, comandant al Bazei de la Câmpia Turzii, a declarat că modernizările reprezintă un semn de dezvoltare a bazei, unde „totul devine din ce în ce mai bine”.