S-au publicat normele pentru acordarea drepturilor veteranilor din teatrele de operaţii. Ce drepturi vor avea aceştia începând cu luna februarie 2021
Florin JipaMinisterul Apărării Naţionale a publicat, vineri 11 decembrie, pe site-ul instituţiei, normele de aplicare ale Legii nr. 168 din 2020 pentru recunoaşterea meritelor militarilor care au participat la acţiuni militare, misiuni sau operaţii pe teritoriul sau în afară teritoriului statului român şi acordarea unor drepturi acestuia, familiei acestuia şi urmaşului celui decedat.

Conform acestor norme, din luna februarie 2021, veteranii teatrelor de operaţii vor primi indemnizaţii lunare, conform Legii nr. 168 din 2020, votată de Parlament în luna iulie.
Personalul care a dobândit calitatea de „Veteran din teatrele de operaţii” (are cel puţin 120 de zile cumulativ sau neîntrerupt de participare la misiuni/acţiuni militare) beneficiază de o indemnizaţie lunară, neimpozabilă, în valoare de 1.000 de lei, după trecerea în rezervă sau retragere.
Normele mai arată procedurile prin care militarii şi civilii răniţi beneficiază de tratament de specialitate în ţară sau străinătate, dar şi de anumite indemnizaţii.
Militarii invalizi şi civilii invalizi beneficiază de acordarea unei indemnizaţii lunare de invaliditate de două câştiguri salariale medii brute pentru gradul I de invaliditate, de 1,5 câştiguri salariale medii brute pentru gradul II de invaliditate şi un câştig salarial mediu brut pentru gradul III de invaliditate.
Militarii invalizi şi civilii invalizi, încadraţi în gradul I de invaliditate, beneficiază de o indemnizaţie lunară pentru însoţitor, egală cu câştigul salarial mediu brut.
Documentul arată şi procedurile pentru eliberarea legitimaţiilor care să ateste calitatea de „veteran din teatrele de operaţii”.
Citeşte şi:
Ce indemnizaţii vor primi veteranii din TO
