13 februarie 2020

S-a stins veteranul armatei române

Monitorul Apărării şi Securităţii

Generalul în retragere Marin Dragnea, preşedintele Asociaţiei Naţionale a Veteranilor de Război, s-a stins din viaţă. Avea 96 de ani, majoritatea petrecuţi în slujba ţării şi ai camarazilor de război. A fost mereu un om de acţiune, un militar înnăscut.

Sursă foto: Facebook MApN

Cunoscut ca un mare patriot şi un luptător pentru drepturile veteranilor de război, generalul Marin Dragnea şi-a dedicat întreaga viaţă ţării, slujindu-şi patria cum s-a priceput mai bine în vremuri istorice tulburi.

Ne povestea de fiecare dată cum greutăţile familiale l-au îndreptat către un mediu aspru, sever, dar şi fascinant - oştirea română, unde la vârsta de 12 ani a intrat copil de trupă într-un regiment de cavalerie din Bucureşti, iar la 18 ani a cerut să plece voluntar pe front.

A parcurs peste 3.000 de km. în război, iar în 1942, în lupta de la Stalingrad, a fost rănit. S-a refăcut şi a continuat războiul, fiind din nou rănit în bătălia pentru eliberarea Oradiei Mari, în 1944.

Generalul Dragnea a slujit armata aproape 50 de ani şi a purtat cu mândrie 10 ordine de război româneşti şi străine, inclusiv germane şi ruseşti, pentru fapte de vitejie în cel de-Al Doilea Război Mondial.

După 1989, a fondat Asociaţia Naţională  a Veteranilor de Război şi a fost decorat cu cele mai înalte ordine şi medalii ale statului român.

Trăind şi servindu-şi ţara sub regimuri diferite, inclusiv ultimele dictaturi ale României, a fost şi criticat pentru unele acţiuni. Dar el a privit mereu cu demnitate la momentele din trecut şi nu a evitat niciodată să spună că a fost luat prizonier, a supravieţuit lagărului rusesc şi a continuat lupta pentru eliberarea Transilvaniei, chiar dacă a trebuit să facă parte din contestata Divizie "Tudor Vladimirescu".

După război a îndeplinit o seamă de funcţii înalte, printre care şi cea de şef al Comitetului Olimpic Român, când ţara noastră avea rezultate foarte bune la întrecile sportive.

Ne despărţim cu greu de fiecare veteran, avem mereu impresia că nu am făcut destul pentru aceşti oameni care şi-au jertfit totul pentru România!

Drum lin în ceruri, veteran al armatei române!