09 februarie 2025

Ruşii şi nord-coreenii au lansat un asalt asupra trupelor ucrainene din Kursk, la câteva zile după ofensiva ucraineană

Andreea Soare

După ce, zilele trecute, forţele ucrainene au lansat o ofensivă în regiunea rusească de lângă graniţă, Kursk, militarii ruşi şi nord-coreeni au desfăşurat, ieri, un atac asupra ucrainenilor, care i-a costat un număr mare de militari ruşi, cel puţin o companie, scrie Pravda Ukrainska.

Sursă foto: Mediafax

„Trupele ruse şi nord-coreene au început un alt asalt în regiunea Kursk. Brigada 47 Mecanizată Separată „Magura” şi aliaţii săi resping un nou atac major rusesc. De data aceasta, inamicul şi-a schimbat tactica. Anterior, atacau în primul rând cu vehicule, dar acum trimit infanterie. Multe grupuri de infanterie au lansat atacuri din mai multe direcţii simultan. Atacul a început la miezul nopţii şi a durat peste 16 ore. Au luptat pe câmpuri şi zone deschise. Atacatorii inamici au fost aduşi şi pe ATV-uri (vehicule de teren) şi daţi jos în zone înguste, unde inamicul s-a ascuns sub copaci”, a transmis Brigada 47 Mecanizată din Ucraina.

Se pare că ucrainenii încă menţin linia de contact, folosind în special vehicule Bradley.

La sfârşitul lunii ianuarie, mai multe publicaţii internaţionale scriau că ruşii i-au retras pe nord-coreeni din anumite zone din Kursk. Cu toate acestea, pe 7 februarie, Zelenski a confirmat întoarcerea militarilor lui Kim în Kursk.

Armata lui Kim îşi testează capabilităţile în Kursk

Analiştii de la Institutul pentru Studiul Războiului (ISW) consideră că Phenianul „foloseşte războiul din Ucraina ca un teren de testare pentru propriile capacităţi militare”.

„Rusia ar putea furniza Coreei de Nord tehnologie de drone şi rachete în schimbul trupelor nord-coreene care luptă în regiunea Kursk”, scrie ISW.

De asemenea, canalul de televiziune japonez NHK, citând numeroase surse familiare cu relaţiile ruso-coreene, a transmis, pe 8 februarie, că Rusia a fost de acord să ajute Coreea de Nord să dezvolte şi să producă în serie diferite tipuri de drone, în schimbul trupelor nord-coreene care sprijină acţiunile militare ale Rusiei împotriva Ucrainei.

NHK notează că Rusia este reticentă în a ajuta Coreea de Nord în dezvoltarea armelor nucleare, temându-se că testele nucleare nord-coreene ar putea tensiona şi mai mult relaţiile cu Statele Unite şi complica relaţiile cu China.

Pe 8 februarie, preşedintele ucrainean a declarat că Rusia transferă în mod deliberat tehnologie modernă în Coreea de Nord, inclusiv tehnologia dronelor. Cu o zi înainte, pe  7 februarie, el a declarat pentru Reuters că mii de trupe nord-coreene au reluat operaţiunile active de luptă în regiunea Kursk din Rusia, după o scurtă pauză.