26 mai 2023

Ruşii care au atacat Rusia s-au întâlnit cu presa

Florin Jipa

Luptătorii din grupurile paramilitare care au luat cu asalt regiunea rusă Belgorod, unde au ocupat, pentru o zi, patru oraşe, s-au întâlnit cu reprezentanţi ai presei pentru a oferi detalii despre luptele desfăşurate.

Sursă foto: Profimedia - Trupe paramilitare ruse care au luptat în Rusia

Grupurile paramilitare Corpul de Voluntari Ruşi şi Legiunea Rusiei Libere au luptat alături de Ucraina în unele dintre cele mai fierbinţi locuri ale războiului, inclusiv Donbasul Ucrainei, arată Kyiv Independent.

Luptătorii au declarat jurnaliştilor că au încercat să aducă lupta în Rusia, chiar dacă pentru o scurtă perioadă de timp. Deşi multe detalii ale operaţiunii rămân încă neclare, incursiunea transfrontalieră în regiunea Belgorod, care se învecinează cu Ucraina, pare să fi fost cea mai îndrăzneaţă operaţiune a acestor miliţii de la începutul războiului Rusiei în Ucraina.

Cu toate acestea, acţiunea a tensionat puţin relaţiile dintre SUA şi Ucraina, deoarece luptătorii ruşi au folosit şi blindate americane Humvee şi MaxxPro, dar şi poloneze, în incursiunea lor. De mai multe ori, Administraţia Biden a declarat că are promisiuni de la preşedintele Zelenski că armele furnizate Ucrainei nu vor fi folosite pe teritoiul Rusiei, pentru a nu escalada conflictul.

Operaţiunea a început pe 22 mai, când luptătorii ruşi au atacat un punct de pază a frontierei, au recuperat un transportor blindat şi mai multe arme şi pe urmă au dezvoltat acţiunea şi au ţinut sub control o suprafaţă de 42 de kilometri pătraţi pentru 24 de ore, inclusiv patru mici localităţi.

Conform unuia dintre lideri, Denis Kapustin, luptătorii miliţiilor ruseşti au avut doar doi luptători răniţi, în timp ce au scos din luptă o companie rusească.

„Vreau să demonstrez ruşilor că este posibil să luptăm împotriva unui tiran", a spus Kapustin. „FSB (Serviciul Federal de Securitate) poate bate, controla şi tortura oameni neînarmaţi, dar de îndată ce se întâlnesc cu o rezistenţă armată deplină, fug."

Este a doua incursiune militară din Ucraina pe teritoriul Rusiei, după cea din martie, când a fost atacată provincia Bryansk.

Rusia a acuzat Ucraina de acţiuni de sabotaj, chiar dacă Zelenski a declarat că armata ucraineană nu este implicată în acţiunile grupurilor paramilitare ruseşti.