13 aprilie 2024

Ruşii capturează Bodanivka

Andreea Soare

Trupele ruseşti avansează în Ucraina, profitând de lipsa muniţiei de partea armatei ucrainene. Rusia a capturat comuna Bodanivka, din estul Ucrainei, şi a intensificat atacurile asupra oraşului Ceasiv Iar şi a altora din regiunea Doneţk, scrie Pravda Ukrainska.

Sursă foto: Mediafax

În această noapte, au apărut informaţii că trupele ruseşti au ocupat comuna Bodanivka, din regiunea Doneţk. Este o informaţie încă neconfirmată de Ucraina, însă  atacurile asupra acestei comune au fost destul de intense în ultima perioadă. De altfel, Rusia a intensificat atacurile şi asupra unor oraşe mai mari din regiune, precum Kosteantînivka, care se află la vest de Ceasiv Iar, cel mai probabil vrând să îndeplinească obiectivul lui Vladimir Putin, acela de a captura întreaga regiunea Doneţk, pe care a declarat-o, ilegal, ca fiind anexată de Rusia.

Forţele ruseşti au continuat, în ultima perioadă, să avanseze pe lângă Avdiivka, în partea sudică a regiunii Doneţk şi, pe o axă separată, vor să încercuiască oraşul Ceasiv Iar.

Însă important de menţionat este că, dacă începe lupta pentru Ceasiv Iar, iar oraşul cade în mâinile ruşilor, acest lucru ar putea avea consecinţe destul de mari, pentru că oraşul ar putea oferi ruşilor o rută directă pentru armata rusă, care să o ducă fix în oraşe cheie din Donbas, mai precis Kosteantînivka şi Kramatorsk.

Kievul se teme, acum, şi că Rusia ar putea pregăti sute de mii de militari pentru o posibilă ofensivă în nord-est, spre Harkov, pentru că, în ultimele zile, Harkovul a fost atacat în mod repetat cu rachete, vizându-se în special infrastructura energetică.

Totul întâmplă pe fondul lipsei de lovituri de artilerie de partea ucraineană şi că situaţia s-ar putea chiar înrăutăţi în următoare perioadă, în lipsa unui ajutor. Generalul american Christopher Cavoli, care coordonează operaţiunile militare ale SUA în Europa, a avertizat, în urmă cu câteva zile, că raportul folosirii muniţiei ar putea ajunge la 10 la 1.