15 decembrie 2018

Rusia vrea să discute cu Pentagonul despre acuzaţiile privind încălcarea Tratatului INF

Teodora Marinescu

Ministerul rus al Apărării a informat sâmbătă că Rusia doreşte să discute cu oficialii din cadrul Pentagonului despre acuzaţiile privind încălcarea Tratatului Forţelor Nucleare Intermediare (INF), relatează site-ul agenţiei Associated Press.

Sursă foto: Mediafax

Statele Unite susţin că Rusia încalcă Tratatul Forţelor Nucleare Intermediare, anunţând la 4 decembrie că Moscova are la dispoziţie 60 de zile pentru a implementa acordul. Rusia neagă aceste acuzaţii.

Ministrul rus al Apărării, Serghei Şoigu i-a transmis în acest context secretarului american pentru Apărare, James Mattis, o propunere privind lansarea unui dialog, se arată într-un comunicat emis sâmbătă.

Rusia a informat că, cu toate acestea, nu a primit încă un răspuns din partea Pentagonului, afirmând că acest lucru demonstrează că Stateel Unite nu sunt dispuse să menţină un dialog cu Moscova.

Tratatul semnat de Statele Unite cu Rusia prevede interzicerea rachetelor cu raze de acţiune cuprinse între 500 şi 5.500 de kilometri. Donald Trump susţine că Rusia a încălcat acest Tratat, dar Administraţia Vladimir Putin a acuzat în mai multe rânduri că sistemele balistice instalate de Statele Unite în Europa, inclusiv în România, constituie încălcări ale acordului.