17 noiembrie 2023

Rusia vrea să câştige războiul informaţional. A decorat un cunoscut blogger militar rus, care a criticat în trecut invazia în Ucraina

Andreea Soare

Rusia este activă pe frontul informaţional. Preşedintele Vladimir Putin a decorat un cunoscut blogger militar rus, Mihail Zvinciuk, pentru presupusele sale eforturi privind susţinerea invaziei în Ucraina, susţine Institutul pentru Studiul Războiului.

Sursă foto: AP

Zvinciuk este creatorul grupului de Telegram Rybar, care are peste 1,2 milioane de urmăritori, şi a fost în trecut (2019-2021) sponsorizat chiar şi de Evgheni Prigojin.

Ştim, însă, că Zvinciuk iniţial critica intens armata rusă pentru operaţiunile sale militare din Ucraina, în special pe cele din toamna anului 2022. Acordarea acestei decoraţii reprezintă astfel o modalitate a Kremlinului de a atrage de partea sa chiar şi criticii invaziei, pentru a-i opri din a transmite publicului rus eşecurile războiului.

Ploaie de rachete şi drone spre diferite regiuni ucrainene

Ruşii au lansat azi noapte 10 drone Shahed spre Ucraina, însă 9 dintre acestea au fost doborâte de armata ucraineană. Dronele au fost lansate din oraşul Primorsko-Ahtarsk, din Krasnodarsk Krai, după cum susţin Forţele Aeriene Ucrainene. Acestea au fost doborâte deasupra regiunilor Nikolaev, Odesa, Jîtomîr şi Hmelnîţkîi.

 Au fost lansate şi rachete S-300 spre Doneţk, însă nu au fost raportate victime ca urmare a acestor atacuri.

 De departe cel mai afectat oraş de atacurile de azi-noapte este Hersonul. Au fost lovite mai multe zone rezidenţiale. O femeie a fost omorâtă şi alţi nouă oameni au fost răniţi. 

În total, au avut loc 72 de confruntări între armata ucraineană şi armata rusă, în ultimele 24 de ore. Ruşii au lansat 12 rachete spre Ucraina şi 47 de atacuri aeriene, plus 38 de atacuri cu sisteme de rachete cu lansare multiplă.

Pe fronturile Siveria şi Ucraina Slobozeană, ruşii îşi menţin poziţiile în zonele de graniţă şi desfăşoară operaţiuni care să prevină redislocarea trupelor ucrainene în zonă.

Pe frontul din Kupiansk, forţele ruseşti au desfăşurat atacuri în apropiere de Sinkivka şi Petropavlivka, în regiunea Harkov, unde ucrainenii au respins patru atacuri.

Pe frontul din Liman, au existat atacuri fără succes ale forţelor ruseşti, în apropiere de Nadiia, în regiunea Lugansk.

În Bahmut, au fost lansate atacuri ruseşti spre Ivanivske, Klishchiivka şi Andriivka, ucrainenii respingând 18 dintre acestea.  Ruşii continuă să încercă să înconjoare Avdiivka, însă ucrainenii îşi menţin poziţiile.

Au fost lansate atacuri, dar fără succes, şi pe fronturile din Marinka, Şahtarsk, Zaporojie  şi Melitopol.

FOS Ucrainene au distrus un blindat Ural

Recent, Forţele pentru Operaţii Speciale ale Ucrainei au distrus şi un vehicul blindat Ural, în care se aflau mai mut rachete iraniene Grad.

„Militarii FOS au identificat echipament inamic camuflat în timpul unei misiuni de recunoaştere pe frontul sudic. (...) Vehiculul Ural- 4320, în care se afla sistemul de rachete cu lansare multiplă BM-21 Grad, a fost distrus, iar lansatorul BM-21 Grad a fost a deteriorat în urma atacului”, au transmis FOS ucrainene.