14 octombrie 2020

Rusia verifică dacă Azerbaidjanul a atacat obiective din Armenia

Florin Jipa

Militarii ruşi verifică informaţia venită de la Erevan cum că Azerbaidjan a atacat obiective din teritoriul Armeniei, a declarat purtătorul de cuvânt de la Kremlin, Dmitry Peskov.

Sursă foto: Twitter

„Agenţiile noastre militare verifică şi analizează această informaţie. Ei sunt în contact cu colegii lor din ambele tabere,” a declarat Peskov.

Acesta a precizat că ministrul rus al Apărării, Sergei Shoigu, a avut convorbiri telefonice cu omologii din Armenia şi Azerbaidjan.

La întrebarea dacă se activează mecanismul OTSC în acest caz, Peskov a răspuns că se aşteaptă răspunsurile la verificările făcute de militari.

Miercuri, Ministerul armean al Apărării a transmis un comunicat de presă în care se preciza că „pe 14 octombrie, forţele armate ale Azerbaidjanului au bombardat echipamente militare de pe teritoriul Armeniei, asumând că aceste echipamente ar putea fi folosite la atacuri împotriva civililor din Azerbaidjan,” conform Tass.

Conform unei înregistrări a armatei azere, făcută publică de postul AZTV, o dronă a atacat o baterie de lansare Elbrus când ocupa o poziţie de tragere. Sistemele Elbrus, cunoscute şi ca Scud-B, au o bătaie de aproximativ 300 de km, dar faptul că nu sunt precise pot duce la pierderi în rândul civililor.

În urmă cu o săptămână, Dmitry Peskov declara că angajamentele din cadrul OTSC, o alianţă miiltară formată din şase foste state sovietice, nu se aplică regiunii Nagorno-Karabakh, locuită de armeni, dar care face parte din teritoriul Azerbaidjanului, dar dacă se confirmă atacul teritoriului Armeniei situaţia s-ar putea schimba.

Organizaţia Tratatului de Securitate Colectivă (OTSC) este o alianţă militară interguvernamentală care a fost constituită la 15 mai 1992. Din ea fac parte Armenia, Belarus, Kazahstan, Kârgâzstan, Rusia şi Tajikistan.

 

 

Armenia şi Azerbaidjanul au semnat un armistiţiu de încetare a focului