07 octombrie 2020

Rusia va vinde sisteme de rachete S-400 Iranului. Embargoul ONU expiră pe 18 octombrie

Florin Jipa

Ambasadorul Rusiei în Iran, Levan Jagarian, a declarat mediei locale că Rusia nu are probleme să exporte sisteme de rachete S-400 către Iran, după expirarea embargoului ONU, conform Fox News.

Sursă foto: Profimedia

„În rezoluţia Consiliului de securitate al ONU se spune că vânzările de armament către Iran sunt interzise până pe 18 octombrie 2020. După această dată nu mai există embargou sau alte limitări,” a declarat, luna trecută, ministrul rus de externe Sergei Lavrov într-un interviu, preluat de Tass.

După insuccesul diplomatic al SUA de a prelungi sancţiunile ONU, Washington a anunţat, pe 19 septembrie, prin secretarul de stat Mike Pompeo, reintroducerea unilaterală a tuturor sancţiunilor ONU împotriva Iranului şi a catalogat acest moment drept „o veste excelentă pentru pacea din regiune”.

SUA ar urma să ia măsuri împotriva ţărilor care nu vor respecta măsurile unilaterale reimpuse Iranului, lucru greu de aplicat, în condiţiile în care şi aliaţi precum Regatul Unit şi Franţa au fost împotriva unor noi sancţiuni.