07 februarie 2020

Rusia va reacţiona "adecvat" la Exerciţiul militar "Defender Europe 20"

Monitorul Apărării şi Securităţii

La numai două zile după ieşirea din Uniunea Europeană, primele unităţi britanice participante la exerciţiul ”Defender Europe 20” au debarcat (02 februarie) în portul belgian Antwerp. Marea Britanie va participa la acest exerciţiu cu aproximativ 2.500 de militari.

Sursă foto: 123RF

Ulterior (04 februarie), ministrul rus de externe, Serghei Lavrov a răspuns întrebărilor puse de echipa redacţională a semi-oficiosului ”Rossiiskaia Gazeta”. Răspunzând întrebării legate de ”Defender Europe 20”, ministrul de externe rus a afirmat că exerciţiul militar încearcă să inducă percepţia unui exerciţiu de apărare, în condiţiile în care membrii europeni ai NATO au mai mult decât dublul echipamentelor militare ale Rusiei. De asemenea, Serghei Lavrov a afirmat că, în realitate, acesta este un exerciţiu al SUA, în care au fost implicaţi şi partenerii europeni, pentru a testa viabilitatea infrastructurii rutiere, feroviare şi navale ”care s-a tot extins către graniţa de est a Alianţei Nord-Atlantice”. La finalul răspunsului, ministrul rus de externe a confirmat că Rusia va adopta măsuri de răspuns la exerciţiul ”Defender-Europe 20”, planificat în primăvară în Europa, dar într-un asemenea mod încât să nu genereze riscuri inutile. ”Este vorba de peste 30.000 de militari implicaţi în acest exerciţiu. Bineînţeles, vom reacţiona. Nu putem ignora procesele care provoacă o mare îngrijorare, dar vom răspunde într-o astfel de manieră care să nu creeze riscuri inutile”, a afirmat Serghei Lavrov. În opinia ministrului de externe rus, ”cei care organizează astfel de exerciţii, total nejustificate, doresc să provoace măsuri de ripostă pentru ca tensiunile să escaladeze. Riposta Rusiei se va desfăşura pe teritoriul naţional, nu pe teritoriul altor ţări”, a mai precizat Serghei Lavrov.

Anterior (03 februarie), Secretarul General al NATO, Jens Stoltenberg a dat asigurări că Rusia nu este ţinta exerciţiului militar american de amploare ”Defender-Europe 20”, care va avea loc în lunile mai şi iunie ale acestui an. ”Acest exerciţiu ilustrează angajamentul solid al SUA faţă de NATO şi faţă de libertatea şi securitatea Europei. El nu este îndreptat împotriva niciunei ţări în particular şi trebuie să demonstreze capacitatea de desfăşurare rapidă a forţelor americane în Europa pentru a ajuta la protejarea aliaţilor NATO, în caz de nevoie. Nu căutăm confruntarea cu Rusia, dar realitatea este că unele activităţi recente ale acestei ţări au redus stabilitatea şi securitatea din Europa”, a subliniat Stoltenberg. Oficialul NATO a mai precizat că SUA au informat Rusia şi celelalte ţări membre ale Organizaţiei pentru Securitate şi Cooperare în Europa (OSCE) despre acest exerciţiu, în conformitate cu înţelegerile din domeniu.

La 7 octombrie 2019, Comandamentul European al SUA (USEUCOM) a anunţat oficial că, pe timpul exerciţiului ”Defender-Europe 2020”, va avea loc cea mai mare desfăşurare a forţelor terestre americane dislocate în Europa, din ultimii 25 de ani. Exerciţiul confirmă angajamentul SUA faţă de NATO şi faţă de apărarea Europei.

Concret, la exerciţiu vor participa, alături de SUA, 18 ţări - 16 membri NATO, Georgia şi Finlanda. Dintre cei 37.000 de militari preconizaţi să participe, 20.000 vor fi militari americani dislocaţi din SUA, 9.000 vor fi militari americani deja dislocaţi la bazele din Europa, iar 8.000 vor fi militari din celelalte state membre NATO şi partenere.

În ceea ce priveşte echipamentele, armata americană va participa cu 20.000 de unităţi de tehnică, aduse de pe continentul american, şi cu încă 13.000 de unităţi din cadrul stocurilor armatei americane pre-poziţionate în Europa.

După ”Saber Guardian 2017”, a fost evidenţiată birocraţia europeană, care împiedică manevra de forţe şi mijloace atât între ţările membre ale UE, cât şi în afara acestora, dar şi starea precară de întreţinere sau impracticabilitatea comunicaţiilor rutiere şi feroviare.

Aşa cum afirmam în octombrie, problema cea mai gravă se înregistrează în spaţiul dintre Germania şi Estonia, unde există mai multe râuri majore (Dunărea, Rin, Elba şi Oder) şi peste 4.500 de poduri - dintre care 800 mai lungi de 100 metri. Dacă 1% din aceste poduri ar fi degradate, 5.500 de metri de poduri militare ar fi necesari pentru a le înlocui. În context, şeful geniului din cadrul forţelor terestre americane, gl.lt. Todd Semonite, declara că ”nici SUA, nici statele europene membre ale NATO nu au o cantitate suficientă de poduri de asalt necesare a facilita trecerea acestor obstacole.”

”Duşul rece” oferit, în 2017, de exerciţiul ”Saber Guardian” a generat, pe lângă revizuirea planurilor de acţiune şi relevarea necesităţii colaborării în cadrul Uniunii Europene pentru a facilita deplasarea forţelor militare dintr-o ţară în alta, fără restricţii birocratice sau de tonaj. La trei ani de la acel exerciţiu, a venit vremea testării nivelului de implementare a măsurilor decise la aceea vreme.

Concluzii

În primul rând, principalul obiectiv al exerciţiului este verificarea capacităţii de dislocare a forţelor americane în Europa şi capacitatea de manevră rapidă şi de sprijin logistic pe teritoriul european, în caz de criză.

Mai precis, pe timpul celor şase exerciţii conexe ”Defender Europe 20”, vor fi identificate eventualele deficienţe în domeniul trecerii frontierelor, stării de practicabilitate şi capacităţilor de transport pe cale terestră, feroviară, navală şi aeriană. De asemenea, va fi testată capacitatea operaţională a noului Comandament Întrunit pentru Sprijin şi Mobilitate.

În al doilea rând, afirmaţia ministrului de externe rus, Serghei Lavrov, este logică din punct de vedere matematic, al raportului de forţe şi mijloace, numai că dacă privim retrospectiv … între timp, Rusia a anexat Crimeea în 2014 şi s-a implicat în estul Ucrainei.

În aceste condiţii, este firesc ca, pe lângă testarea capacităţii de dislocare rapidă a forţelor sale militare către Europa, SUA, împreună cu aliaţii săi europeni, să ”joace” diferite scenarii privind apărarea Europei în faţa oricărui agresor, indiferent cine ar fi acesta. Iar acest lucru se va întâmpla pe timpul celor şase exerciţii conexe ”Defender Europe 20” ce se vor desfăşura preponderent pe teritoriul Poloniei. În acelaşi timp, teritoriul Germaniei va fi utilizat ca hub logistic.

Până la urmă, lozinca oricărui exerciţiu este: ”cu cât mai multă transpiraţie pe câmpul de instrucţie, cu atât mai puţin sânge pe câmpul de luptă”.