05 iunie 2019

Rusia va prezenta noul avion de vânătoare Su 57 la târgul aviatic din luna august

Monitorul Apărării şi Securităţii

La 29 mai, concernul rus de stat Rosoboroneksport a anunţat că va oferi participanţilor la Târgul aviatic internaţional MAKS demonstraţia performanţelor avionului de vânătoare Su 57.

Sursă foto: Mediafax

Evenimentul de tradiţie pentru industria rusă de apărare va avea loc între 27 august şi 1 septembrie la Jukovski, localitate de lângă Moscova.

Noul produs Su-57 este avionul rusesc de concepţie proprie care se încadrează, după declaraţiile oficialilor ruşi, în generaţia a cincea de aparate în tehnologie stealth. Prototipurile avionului au mai fost prezentate, în cadrul aceluiaşi eveniment, în anul 2017.

La jumătatea lunii mai, preşedintele Vladimir Putin a anunţat că Forţele Aeriene Ruse vor achiziţiona 16 astfel de aparate prin programul aferent anului 2028, dar nici un contract nu a fost încă semnat în acest sens. În prezent, zece avioane Su-57 se află în probe la Forţele Aeriene ruse, iar două vor intra în exploatare în 2019 şi 2020, dar producţia de serie propriu-zisă va începe doar în 2020, din cauza motorului Saturn 30.

Comentatori de la Washington arată că Su-57 nu are caracteristici deosebite de observabilitate redusă, iar instalaţia de senzori şi alte sisteme esenţiale pentru misiunile avionului încă mai au probleme de proiectare / dezvoltare. De asemenea, se pare că noul produs nu poate încărca în cala armamentului cele mai avansate rachete ruseşti cu lansare din aer, BrahMos-A şi KH-35UE, ceea ce îi afectează calităţile de vizibilitate radar prin deteriorarea secţiunii transversale dorite. De asemenea, experţii occidentali consideră că Su-57 este inferior avioanelor de a cincea generaţie F-22 Raptor sau F-35 Lightning II Joint Strike Fighter în ceea ce priveşte capabilităţile stealth, întrucât Su-57 trebuie să îndeplinească standarde doctrinare ruseşti care diferă de cele ale forţelor aeriene occidentale.

Mai este şi problema finanţării programului Su-57, chiar dacă ministrul rus al apărării, Serghei Şoigu, a declarat că producătorul a scăzut preţul avionului în ansamblu cu 20%.

Graba conducerii politice de la Kremlin trebuie asociată însă şi competiţiei cu Statele Unite la nivel strategic, inclusiv în privinţa problemei comerţului cu Turcia. Deşi autorităţile de la Ankara susţin că nu există nicio incompatibilitate de securitate prin coexistenţa sistemului de apărare anti-aeriană rusesc S-400 cu avioanele F-35 pe care Turcia ar fi trebuit să le achiziţioneze din SUA, continuarea participării Turciei la programul F-35 este pusă sub semnul întrebării. În această situaţie, Moscova se oferă să vândă Turciei avioane pe care le prezintă a fi echivalente celor americane.