21 august 2018

Rusia va livra Turciei începând din 2019 sistemele de rachete S-400

Mihai Draghici

Rusia va începe în anul 2019 să furnizeze Turciei sisteme de rachete S-400, a anunţat marţi compania rusă de stat responsabilă de exporturile de armament (Rosoboronexport), potrivit agenţiei Interfax.

Sursă foto: Mediafax

Rosoboronexport a precizat că va accepta tranzacţii în monede naţionale, în locul dolarului, conform agenţiei RIA Novosti, în contextul în care Turcia a cerut susţinerea partenerilor din cauza deprecierii puternice a lirei.

Administraţia Donald Trump a avertizat Turcia, aliat în cadrul NATO, să nu achiziţioneze sisteme S-400. Decizia Turciei de a cumpăra sisteme antiaeriene S-400 din Rusia va avea "consecinţe", a transmis recent Wess Mitchell, asistent al secretarului de Stat american pentru Afaceri Europene şi Eurasiatice. "Am transmis foarte clar că, în cazul în care Turcia va achiziţiona sisteme antiaeriene S-400, vor exista consecinţe. Vom introduce sancţiuni în virtutea Legii pentru contracararea adversarilor SUA (CAATSA)", a declarat Wess Mitchell în cursul întâlnirii cu membrii Comisiei pentru Relaţii Externe a Senatului Statelor Unite.

Recent, Senatul Statelor Unite a adoptat o nouă versiune a bugetului apărării pe anul 2019 care prevede oprirea participării Turciei la programul de avioane de vânătoare F-35 din cauza intenţiei Administraţiei Recep Tayyip Erdogan de a cumpăra sisteme antiaeriene din Rusia.

Avertismentul Statelor Unite a intervenit la scurt timp după ce Recep Tayyip Erdogan a obţinut un nou mandat de preşedinte al Turciei. Liderul de la Ankara afirmase că ameninţările Statelor Unite cu sancţiuni nu vor împiedica Turcia să cumpere sisteme antiaeriene S-400 din Rusia. Recep Erdogan a propus chiar colaborarea cu Rusia pentru fabricarea viitorului sistem antiaerian S-500.

Autorităţile turce au arestat sau au destituit zeci de mii de persoane, în principal militari, jurnalişti, magistraţi şi profesori universitari, sub acuzaţia de implicare în tentativa de lovitură de stat din iulie 2016 sau de susţinere acordată mişcării clericului Fethullah Gülen. Disidentul turc aflat în SUA a negat orice implicare în complotul militar. Cazul lui generează tensiuni în relaţiile dintre Ankara şi Washington, iar situaţia s-a deteriorat din cauza susţinerii acordate de SUA unor grupuri insurgente kurde din Siria şi a hotărârii Turciei de a cumpăra sisteme antiaeriene din Rusia.