27 noiembrie 2018

Rusia trebuie să respecte suveranitatea teritorială a vecinilor ei - ministrul german de Externe

Marinela Sarbu

Ministrul german de Externe, Heiko Maas, a cerut marţi Moscovei să respecte legile internaţionale şi suveranitatea teritorială a ţărilor vecine, în urma confiscării de către Rusia a celor trei nave ucrainene, relatează Reuters.

Sursă foto: Mediafax

"Scopul trebuie să fie acela ca Rusia se respecte din nou normele internaţionale şi să nu încalce suveranitatea teritorială a vecinilor săi", a declarat Maas într-un discurs susţinut la Berlin.

Pentru a realiza acest lucru, Germania şi aliaţii săi europeni au nevoie de principii clare şi de un "adevărat dialog" privind securitatea comună în Europa, a adăugat Maas.

Preşedintele Ucrainei, Petro Poroshenko, a avertizat asupra unei ameninţări "extrem de grave" de invazie a teritoriului său, după ce Rusia a confiscat trei nave militare ucrainene şi a luat prizonier echipajul acestora.

Parlamentul ucrainean a aprobat luni seară, cu 276 de voturi, impunerea unei legi marţiale de 30 de zile, începând cu 28 noiembrie până pe 27 decembrie, în 10 regiuni învecinate cu Rusia şi cu regiunea transnistreană din Republica Moldova ocupată de Rusia.

Aceste regiuni sunt Odesa, Mykolayiv, Kherson, Zaporizhzhya, Luhansk, Donetsk, Sumy, Kharkiv, Chernihiv şi Vinnitsya.

Garda de Coasta a Serviciului Federal de Securitate al Rusiei a atacat şi a confiscat trei bărci navale din Ucraina pe 25 noiembrie, după ce navele ucrainene au încercat să ajungă din Marea Neagră în Marea Azov, prin strâmtoarea Kerci, controlată de ruşi.