11 iunie 2018

Rusia susţine că insurgenţii susţinuţi de Statele Unite pregătesc o "provocare" în Siria pentru a atrage un nou bombardament american

Mihai Draghici

Insurgenţii sirieni, cu susţinerea serviciilor speciale americane, pregătesc o nouă "provocare gravă" în Siria, care ar urma să implice un atac chimic, un pretext pentru un nou bombardament al Statelor Unite, acuză Administraţia Vladimir Putin.

Sursă foto: Mediafax

Potrivit Ministerului rus al Apărării, militanţi ai grupului insurgent Armata Siriană Liberă (ASL), ajutaţi de membri ai forţelor speciale americane pregătesc o "provocare gravă", un atac cu clor, în provincia siriană Deir ez-Zor.

"Conform informaţiilor confirmate prin trei canale oficiale în Siria, comandamentul aşa-numitei Armate Siriene Libere ajutat de unităţi speciale americane pregătesc o provocare gravă care implică folosirea de substanţe chimice în provincia Deir ez-Zor", a declarat luni seară Igor Konaşenkov, purtătorul de cuvânt al Ministerului rus al Apărării, citat de agenţia Tass.

"După ce presa occidentală va prezenta imagini de la atacul chimic împotriva civililor, coaliţia coordonată de Statele Unite va lansa atacuri cu rachete asupra unor poziţii militare din Siria şi va justifica o nouă ofensivă a insurgenţilor contra forţelor guvernamentale siriene", a spus oficialul rus, avertizând că Moscova consideră inacceptabile acţiunile care au obiectivul destabilizării Siriei.

Administraţia Donald Trump a atribuit regimului Bashar al-Assad atacul chimic comis pe 7 aprilie la periferia Damascului. Ca ripostă, Statele Unite, Marea Britanie şi Franţa au lansat bombardamente asupra unor baze militare din Siria. În schimb, Rusia susţine că atacul chimic produs la periferia Damascului a fost comis de organizaţia umanitară insurgentă Căştile Albe, fiind o înscenare menită să atragă o ripostă militară împotriva Administraţiei Bashar al-Assad. Armata rusă susţine a descoperit un laborator insurgent pentru producerea de armament chimic la periferia Damascului.