17 septembrie 2023

Rusia spune că NATO este o ameninţare, dar şi-a retras militarii de la graniţa cu Norvegia şi Finlanda

Florin Jipa

Chiar dacă ministrul rus al Apărării, Serghei Şoigu, a declarat în mai multe rânduri că Alianţa Nord-Atlantică reprezintă o ameninţare pentru Rusia şi dispozitivele militare din vest vor fi întărite, mai ales după aderarea Finlandei la NATO, pe teren s-a întamplat exact invers.

Sursă foto: NEXTA

Doar aproximativ 20 la sută din numărul militarilor staţionaţi la graniţa cu Norvegia înainte de declanşarea invaziei mai sunt în acest moment în regiune, a declarat generalul Eirik Kristoffersen, şeful Statului major al Apărării din Norvegia, arată publicaţia NEXTA.

Aceeaşi situaţie este şi la graniţa cu Finlanda, a subliniat amiralul Rob Bauer, preşedintele comitetului militar al NATO.

Conform generalului Kristoffersen, decizia Rusiei de a retrage militarii arată clar că Putin nu consideră NATO drept o ameninţare pentru Federaţia Rusă: „Dacă ar fi crezut că suntem o ameninţare pentru Rusia, nu şi-ar fi mutat trupele la război în Ucraina," a precizat Kristoffersen.

Pentru a face faţă contraofensivei ucrainene, Rusia a mobilizat 300.000 de rezervişti, iar alţi 320.000 de tineri au intrat în armată cu contract, potrivit lui Vladimir Putin. În acest moment, în jur de 420.000 de militari ruşi sunt dislocaţi în Ucraina, a arătat Ministerul ucrainean al Apărării, dublu faţă de numărul cu care Rusia a pornit agresiunea pe 24 februarie 2022.