18 iulie 2018

Rusia şi Siria au construit un centru pentru refugiaţii care se întorc în Siria

Bianca Pavaluca

Autorităţile din Rusia şi Siria au construit un centru pentru refugiaţi în Siria, pentru a-i ajuta pe cetăţenii care au migrat să se întoarcă acasă, a declarat miercuri ministrul rus al Apărării, Sergei Şoigu, relatează Reuters.

Ministerul a emis un comunicat conform căruia centrul pentru refugiaţi „va monitoriza întoarcerea tuturor persoanelor care au migrat temporar şi a celor care s-au refugiat în alte ţări”.

De asemenea, au fost organizate comitete locale care vor fi la dispoziţia refugiaţilor şi au fost alocate mai multe autobuze pentru transportul acestora.

Aproximativ 500.000 de persoane au murit din cauza războiului din Siria şi peste 5.6 milioane au fost nevoite să îşi părăsească locuinţele.

Armata siriană, susţinută de Iran şi Rusia, a recuperat mai multe teritorii şi a redus nivelul violenţelor.

În aceste condiţii, mai multe ţări care au primit refugiaţi sirieni au început să vorbească despre întoarcerea acestora în Siria.

Deşi zona nu este complet sigură, centrul îi va ajuta pe cei care doresc totuşi să se întoarcă în Siria, a anunţat Agenţia ONU pentru Refugiaţi.

Ministrul rus al Apărării a transmis un comunicat separat prin care a declarat că au fost amplasate 336.500 de locaţii pe teritoriul Siriei în care pot fi primiţi refugiaţii.

Dintre aceste locaţii, aproximativ 39.000 se află în oraşul Douma, în apropiere de capitala Damasc. Oraşul a revenit sub controlul guvernului în luna aprilie, după ani întregi de atacuri şi bombardamente.

Miercuri, 335 de civili s-au întors în Siria, a declarat ministrul. Dintre aceştia, 293 au venit graniţa din Lebanon şi 42 din Iordania.