09 august 2023

Rusia şi China colonizează Africa? WSJ: Putin s-ar folosi de mercenarii din Wagner pentru a destabiliza Niger şi alte ţări africane în încercarea de a slăbi flancul sudic al NATO din Mediterană/ Pentagon: ,,nu există indicii că Wagner a pornit lovitura de stat în Niger"

Alexandru Stan

Sabrina Singh a discutat cu reporterii şi despre posibilitatea ca grupul Wagner să fie implicat în lovitura de stat din Niger.

Sursă foto: Mediafax
Este Wagner răspunzător pentru lovitura de stat din Niger? 

Secretarul adjunct de presă al Pentagonului a transmis în privinţa situaţiei din Niger că SUA menţin legăturile cu liderii Juntei, cu nigerienii, cu oficialii aleşi democratic şi speră la rezoluţii paşnice pentru rezolvarea conflictului.

Ea adaugă că ,,SUA se angajează militar, că  SUA nu şi-au schimbat postura şi că sunt angajate faţă de Niger". 

Sabrina Singh a discutat cu reporterii şi despre posibilitatea ca grupul Wagner să fie implicat în lovitura de stat din Niger. 

,,Continuăm să monitorizăm ceea ce se întâmplă acolo, dar nimic nu ne schimbă postura sau prezenţa noastră în Niger. Continuăm să vedem Wagner ca fiind responsabil pentru activităţile care se petrec în Africa, dar nu am văzut un indiciu că ar avea legătură cu evenimentele din Niger şi nu am văzut nicio asistenţă acordată de către Wagner pentru forţele din Niger în acest moment". 

Secretarul mai spune că sunt în acest moment 1000 de soldaţi americani în Niger şi că situaţia este monitorizată, iar Departamentul de Stat american furnizează asistenţă externă ţării africane. 

Secretarul de Stat Antony Blinken a raportat că Rusia şi Wagner profită de pe urma loviturii de stat din Niger, dar nu crede că ar fi provocat-o, potrivit BBC

Secretarul avertizează însă ,,că orice loc atins de grupul Wagner s-a îndreptat spre moarte, distrugere şi exploatare". 

China investeşte masiv în Africa, extrăgându-i mineralele, fiind într-o competiţie cu SUA pentru metalele rare, scrie VOANEWS

Rusia şi China colonizează Africa? 

Ca şi în Siria în 2015, intervenţia Rusiei prezintă multiple pericole pentru alianţa NATO. Lovitura de stat din Niger este cea mai recentă dovadă prin care Rusia ar putea profita. 

Lupta Ucrainei pentru suveranitate a fost curajoasă, iar sprijinul Americii a fost onorabil. Cu toate acestea, chiar dacă ucrainenii expun cu succes slăbiciunile militare ruseşti, occidentul nu îşi poate permite să se concentreze doar asupra acestui conflict.

Vladimir Putin urmăreşte o strategie la scară mai mare, vizând slăbirea flancului sudic al Organizaţiei Tratatului Atlanticului de Nord, prin destabilizarea mai multor ţări africane, scrie WSJ, urmând un aflux de refugiaţi ce ar provoca haos în Marea Mediterană pentru state membre NATO ca Italia, Spania şi Grecia.