Rusia şi China blochează declaraţia Consiliului de Securitate al ONU privind susţinerea unor noi sancţiuni pentru Mali
Andreea SoareMarţi, Rusia şi China au împiedicat eforturile Consiliului de Securitate al ONU în impunerea unor noi sancţiuni asupra Mali în contextul deciziei liderilor malieni de a amâna alegerile electorale până în 2026, scrie Stripes.
Ambasadorul Kenyei la ONU, Martin Kimani, a declarat, după sesiunea ONU în care a existat o declaraţie făcută de Franţa care susţinea sancţiunile impuse de grupul regional ECOWAS (Economic Community fo West African States), că este „dezamăgit” că ONU nu a putut să ajungă la un acord asupra problemei.
Mali luptă împotriva insurgenţei extremiste încă din 2012. Rebelii au fost îndepărtaţi de la putere din oraşele din nordul Mali cu ajutorul unei operaţiuni militare conduse de Franţa, însă aceştia s-au regrupat şi au început să iniţieze atacuri asupra armatei maliene şi a aliaţilor.
În august 2020, preşedintele malian Boubacar Ibrahim Keita a fost înlăturat de la putere, în contextul unei lovituri de stat din care a făcut parte şi colonelul Assimi Goita. În iunie 2021, Goita a fost numit preşedintele unui guvern de tranziţie şi, deşi junta militară plănuise, iniţial, să desfăşoare alegeri prezidenţiale la finalul lunii februarie, conducerea militară susţine acum că alegerile prezidenţiale pot avea loc tocmai în 2026, din cauza insecurităţii din ţară. Goita va mai conduce astfel ţara încă patru ani.
Potrivit liderilor grupului ECOWAS, amânarea alegerilor este „inacceptabilă”. Aceştia au impus sancţiuni asupra Mali, întrerupând ajutorul financiar şi comercial acordat acestei ţări şi activând forţele de aşteptare (stanby force), fiind pregătiţi pentru orice situaţie. Ca răspuns, guvernul malian a închis graniţele aeriene şi terestre cu statele acestui grup.
SUA, Marea Britanie, Franţa şi alţi membri ai Consiliului de Securitate al ONU susţin acţiunile statelor membre ECOWAS.
Potrivit diplomaţilor ONU, Rusia a considerat că declaraţia consiliului privind sancţiunile este părtinitoare.
„Înţelegem şi suntem conştienţi de dificultăţile întâmpinate de autorităţile maliene în pregătirea alegerilor. Suntem de acord cu faptul că absenţa restaurării controlului guvernamental în multe părţi şi regiuni ale ţării ar îngreuna tratarea votului drept legitim”.
Statele occidentale sunt, de asemenea, îngrijorate din cauza prezenţei în Mali a mercenarilor ruşi din cadrul grupului Wagner. Luni, un oficial francez, a declarat că în jur de 300-400 de mercenari ruşi se află, în acest moment, în Mali.
„Aş spune că în jur de 300-400 de membri ai grupului Wagner sunt acolo (n.r. în Mali), pe lângă instructorii ruşi, care oferă echipamente”, a declarat oficialul francez, care a vorbit pentru Reuters în condiţii de anonimitate.