11 septembrie 2018

Rusia şi China au abordări comune în materie de securitate şi vor combate protecţionismul comercial

Mihai Draghici

Rusia şi China au o relaţie bazată pe încredere şi au abordări similare în probleme de securitate şi în combaterea protecţionismului comercial, afirmă preşedinţii rus şi chinez, Vladimir Putin şi Xi Jinping, în contextul în care armatele celor două ţări efectuează ample exerciţii militare comune.

Vladimir Putin şi Xi Jinping se întâlnesc cu ocazia Forumului economic estic, desfăşurat în oraşul rus Vladivostok.

Xi Jinping a atras atenţia că Beijingul şi Moscova vor combate unilateralismul, în contextul în care China este într-un conflict comercial cu Statele Unite. "Într-o situaţie internaţională care se schimbă rapid, marcată de instabilitate şi impredictibilitate în creştere, cooperarea între Rusia şi China căpătă o importanţă mai mare", a afirmat liderul chinez, citat de agenţia Reuters.

"Alături de membrii comunităţii internaţionale, vom avansa soluţii politice la problemele actuale, la conflicte, vom apăra obiectivele şi principiile Cartei ONU, ne vom opune împreună unilateralismului şi protecţionismului comercial, avansând un nou tip de relaţii internaţionale", a adăugat Xi Jinping.

Rusia a iniţiat marţi cele mai ample exerciţii militare de după destrămarea URSS, în apropierea frontierei cu China, mobilizând 300.000 de militari într-o demonstraţie de forţă care va include manevre comune cu armata chineză.

China şi Rusia au mai efectuat manevre militare comune, dar nu de o asemenea amploare. Exerciţiul "Vostok-2018" (Est-2018) semnalează intensificarea cooperării militare între Beijing şi Moscova, în contextul tensiunilor cu Occidentul.