20 iulie 2021

Rusia şi-a prezentat noul avion de generaţia a cincea, Sukhoi LTS, în prezenţa lui Putin

Florin Jipa

Preşedintele rus Vladimir Putin a participat la lansarea viitorul avion de vânătoare din generaţia a cincea expus cu mult fast la Salonul Internaţional de Aviaţie şi Spaţiu MAKS-2021, care a început marţi, la Zhukovsky, în afara Moscovei, arată AP.

Sursă foto: Twitter

Producătorul rus de avioane Sukhoi a dezvoltat noul avion de vânătoare în cadrul programului LTS, acronimul pentru Avion Tactic Uşor.

Avionul ar trebui să facă primul zbor în 2023 şi să poată fi livrat începând cu 2026. Noul avion, cu denumirea de proiect ŞahMat, are un singur motor, va putea zbura la o viteză maximă de 2 Mach, cu o rază de acţiune de 3.000 de km şi o încărcătură de 7,4 tone.

De asemenea, producătorul a mai declarat că avionul se poate transforma în două locuri şi chiar într-o dronă. Este ceva unic pentru Rusia pentru ultimii ani, care după 1980 nu a mai realizat avioane de vânătoare cu un singur motor, aeronava fiind destinată şi pentru export, pentru ţările care iau în calcul folosirea unui avion cu un singur motor din raţiuni economice. Avionul ar putea ajunge la un preţ de 30 de milioane de dolari, la care se va adăuga pachetul logistic.

Pe hârtie sună bine, dar practica a demonstrat că marile programe de înzestrare ruseşti nu merg întotdeauna conform planurilor, iar cel mai bun exemplu este chiar aeronava Su-57, tot de generaţia a cincea, care după 11 ani de la lansarea fastuoasă, programul întâmpină numeroase greutăţi. Forţele aeriene ruse au primit doar un aparat, anul trecut, urmând ca anul acesta să-l primească pe al doilea. Aeronavele nu au venit nici măcar cu motoarele finale, ci cu o versiune mai slabă ce va trebui schimbată pe viitor. Nici la export aeonava nu a avut încă succes.