16 septembrie 2020

Rusia se poartă ca şi cum ar stăpâni Mărea Neagră: a desemnat o fregată să urmărească un distrugător american

Florin Jipa

Distrugătorul american USS Roosevelt (DDG 80) a trecut, ieri, prin strâmtori pentru a intra în Marea Neagră, conform unui comunicat al Flotei a 6-a americană din Europa şi Africa. Nava va participa la activităţi de pregătire alături de marinari aliaţi şi parteneri.

Sursă foto: Profimedia

Imediat, marina rusă a anunţat că fregata „Amiral Essen” va urmări vasul american în timp ce Flota Mării Negre va monitoriza mişcările navei.

A devenit o procedură standard a marinei ruse să escorteze vasele străine care intră în Marea Neagră, chiar dacă nu se apropie de apele teritoriale ruseşti.

De multe ori, navele ruseşti sunt însoţite de avioane care zboară la altitudine mică deasupra navelor din ţări membre NATO, pentru a-i intimida pe marinari.

Este pentru a şasea oară, anul acesta, când o navă americană intră în Marea Neagră, ultimul vas fiind distrugătorul USS Porter (DDG 78), care a participat, în iulie, la exerciţiul Sea Breeze 2020.

România a cerut consolidarea prezenţei NATO în Marea Neagră, încă de la summitul din Polonia, din 2016, din cauza acţiunilor tot mai agresive ale armatei ruse după anexarea ilegală a Crimeei.

Forţele navale române doresc să-şi întărească poziţia la Marea Neagră şi au două proiecte de înzestrare, achiziţia a patru corvete noi şi a unui sistem de rachete antinavă cu baza la sol, ambele proceduri de achiziţie fiind însă mult întârziate.