02 februarie 2019

Rusia - Reluarea producţiei aeronavelor Tu-160

Monitorul Apărării şi Securităţii

Sursă foto: Mediafax

Conform unor surse media ruse, primul prototip al unui bombardier strategic nou Tu-160M (cunoscut şi ca Tu-160M2), profund modernizat, este aşteptat să fie gata în vara anului 2019.

Reluarea producţiei bombardierelor strategice, concomitent cu modernizarea unora aflate în exploatare, va asigura pentru următoarele decenii funcţionarea componentei aeriene a Triadei Nucleare.

*
*    *
Aşa cum a fost prezentat într-un articol anterior Triada nucleară a Federaţiei Ruse (din care face parte şi Aviaţia Strategică de Bombardament) joacă, în viziunea rusă, un rol esenţial în menţinerea parităţii globale. Din acest motiv această componentă a apărării a fost considerabil întărită - procentul de modernizare şi de înzestrare cu tehnică militară modernă în acest domeniu este de circa 82%.

În prezent, în dotarea Aviaţiei cu rază lungă de acţiune (Aviaţia Strategică) din cadrul Forţelor Aerocosmice ale Federaţiei Ruse se află 16 avioane de tip Tu-160. O parte dintre acestea au fost supuse deja unui proces de modernizare, ultimul aparat fiind predat pentru exploatare în 2018. În aceste condiţii se estimează că între 10-12 aeronave sunt operaţionale permanent. Toate cele 16 avioane de tip Tu-160 sunt dislocate pe aerodromul din Engels (Regiunea Saratov), în cadrul unui regiment de aviaţie de bombardament din cadrul Diviziei 22 Aviaţie de Bombardament.

Până în prezent nu s-au construit avioane noi, ci s-a realizat o ”modernizare” a aparatelor aflate în exploatare, fiind vorba mai mult de reparaţii sau reparaţii capitale şi instalarea unor echipamente noi.
În cadrul acestui proces de modernizare profundă a flotei aeriene de bombardament strategic, conducerea politico-militară a statului rus intenţionează să achiziţioneze aproximativ 50 de bombardiere strategice noi Tu-160M2. Într-o primă fază, în luna ianuarie 2018, a fost încheiat un prim contract pentru livrarea a 10 avioane de tip Tu-160M2.

Oficiali din cadrul Industriei militare de aviaţie au declarat că în trimestrul trei al anului 2019 va fi gata primul prototip al avionului Tu-160M2. Acesta va fi supus unor teste complexe la sol, iar în trimestrele trei-patru din 2019 va efectua teste de zbor.

Potrivit estimărilor şefului companiei Tupolev, Aleksander Konyukhov, primul avion nou Tu-160M2 va fi predat Forţelor Aerocosmice în anul 2021, iar primul avion din producţia de serie va fi livrat în 2022. De asemenea, până în 2023 aviaţia strategică rusă va mai primi încă două avioane de acest tip.

Din punct de vedere constructiv, aspectul exterior al avionului nu va fi diferit de varianta de bază Tu-160, dar capabilităţile de luptă ale acestuia vor creşte semnificativ, în primul rând datorită extinderii spectrului de armament întrebuinţat, dar şi ca urmare a instalării unor sisteme de ultimă generaţie de comunicaţii, apărare şi anti-bruiaj.

În plus, pe noul avion vor fi instalate noi propulsoare din producţia de serie NK-32, care vor mări raza de acţiune a avionului cu o mie de kilometri.

În paralel cu construcţia de aeronave noi, compania Tupolev va moderniza şi o parte din aeronavele aflate în exploatare.

Avionul Tu-160 este un bombardier strategic supersonic, cu o geometrie variabilă a aripilor, dezvoltat în cadrul biroului de proiectare Tupolev în anii 1970-1980. Acesta este destinat pentru lovirea obiectivelor cu arme nucleare şi convenţionale.

În Federaţia Rusă, avionul a fost denumit Lebăda albă, iar în clasificare NATO este cunoscut drept Blackjack.

*** 
https://www.defencetalk.com/first-tu-160m-modernized-strategic-bomber-to-enter-service-in-2021-72098/
https://remnmilitaryblog.com/2019/01/31/fortele-aerocosmice-ale-federatiei-ruse-vor-primi-patru-bombardiere-strategice-tu-160m2-pana-in-2023/
https://remnmilitaryblog.com/2019/01/05/in-anul-2019-va-fi-finalizat-primul-bombardier-strategic-rusesc-profund-modernizat-de-tip-tu-160m/