16 februarie 2019

Rusia râmâne un "un partener" penntru cancelarul Angela Merkel

Bianca Pavaluca

Cancelarul german Angela Merkel a făcut apel sâmbătă la cooperare globală şi a apărat planul de a construi un gazoduct între Rusia şi Germania, în cadrul Conferinţei de Securitate din Munchen, relatează Reuters.

Sursă foto: Mediafax

Preşedintele american Donald Trump a criticat în mai multe rânduri planul de construcţie al gazoductului şi a acuzat Administraţia de la Berlin că este „captivă” Rusiei, din cauza dependenţei energetice.

„Dacă în timpul Războiului Rece am importat cantităţi mari de petrol din Rusia, nu ştiu de ce ar trebui să fie mai rău acum. Rusia rămâne un partener”, a declarat Angela Merel.

„Vrem să facem Rusia dependentă doar de China? Acesta este interesul nostru european? Nu cred”, a adăugat cancelarul german.

Angela Merkel a declarat, de asemenea, că ar fi greşit ca Rusia să fie exclusă din punct de vedere politic: „Geostrategic, Europa nu poate avea un interes în ruperea relaţiilor cu Rusia”.

Cancelarul german a făcut apel la cooperare globală pe mai multe probleme importante, precum situaţia din Iran şi prevenirea unei noi crize a migranţilor. Aceasta a pus la îndoială decizia Statelor Unite de a se retrage din Acordul Nuclear cu Iranul şi retragerea trupelor americane din Siria.

„Singura întrebare este cum ne vom îndeplini scopul comun. O vom face prin încheierea acordului sau prin folosirea avantajului mic pe care îl avem (prin Acordul Nuclear, n.red.)? Este o chestiune tactică”, a declarat Merkel.