28 iulie 2021

Rusia provoacă Japonia pe timpul Olimpiadei şi desfăşoară exerciţii militare în Teritoriile de Nord (Insulele Kurile)

Florin Jipa

Armata rusă a iniţiat, marţi, exerciţii militare în Insulele Kurile, denumite de Japonia Teritoriile de Nord, chiar pe timpul Olimpiadei, arată The Wall Street Journal.

Sursă foto: Twitter

Este un mesaj transmis de Kremlin organizatorilor Olimpiadei, unde sportivii ruşi concurează sub egida Comitetului Olimpic Rus din cauza scandalurilor de dopaj sponsorizate chiar de statul rus. De asemenea, nu se va intona imnul naţional şi nici nu se va arbora drapelul Rusiei dacă un sportiv câştigă medalia de aur.

Exerciţiile din Insulele Kurile se vor desfăşura pe toată durata Olimpiadei, până în a doua jumătate a lunii august.

Insulele Kurile au fost ocupate de armata roşie, împreună cu Insula Sakhalin, după cel de-Al Doilea Război Mondial, dispută care a împiedicat cele două ţări să încheie un tratat de pace, ele fiind, teoretic, în război până în prezent.

Japonia revendică suveranitatea a patru insule din Arhipeleagul Kurile, cele mai apropiate de Hokkaido: Etorofu, Kunashiri, Shikotan şi Habomai.

În ultimii ani, armata rusă a militarizat şi a dislocat sisteme de rachete anti-navă Bal şi Bastion şi anti-aeriene S-400 în aceste insule, iar luni, premierul Mikhail Mishustin, în timpul unei vizite, a declarat că se doreşte condiţii fiscale avantajoase pentru firmele comerciale din această regiune.

Armata Rusă foloseşte exerciţiile militare pentru a-şi arăta voinţa politică de a păstra teritoriile ocupate, iar exemplul Crimeei, anexată ilegal în 2014, este cel mai bun exemplu. În acestă vară, Flota Mării Negre a stabilit raioane de desfăşurarea a exerciţiilor şi de limitare a traficului marin pentru o perioadă de aproximativ trei luni în anumite secţiuni din apropierea Crimeei.