30 iulie 2019

Rusia, planul privind securitatea colectivă în Golful Persic, prezentat în faţa ONU

Teodora Marinescu

Conceptul Rusiei privind securitatea colectivă în Golful Persic a fost distribuit în format de document oficial la Naţiunile Unite, a informat marţi agenţia de presă Tass.

Sursă foto: Mediafax

"În condiţiile actuale, acţiunile energice şi eficiente sunt necesare la nivel regional şi internaţional pentru îmbunătăţirea şi stabilizarea situaţiei din Golful Persic şi pentru a depăşi stagiul de criză", se arată într-o copie a documentului, obţinută de Tass.

"Eforturile practicie privind lansarea unui proces de creare a unui sistem de securitate în Golful Persic poate începe prin organziarea unor consultări bilaterale şi multilaterale între părţile interesate, inclusiv ţări atât din regiune, cât şi din afara sa", se mai arată în document.

Într-o scrisoare adresată Consiliului de Securitate ONU, Rusia a afirmat că "este pregătită să coopereze cu toate părţile interesate pentru a implementa acest lucru şi alte propuneri constructive".

Conceptul de securitate colectivă în Golful Persic a fost prezentat de Ministerul rus de Externe.

Tensiunile în Golful Persic s-au intensificat după ce Gardienii Revoluţiei din Iran au anunţat, săptămâna trecută, capturarea unui petrolier britanic în Strâmtoarea Ormuz, în replică la capturarea în Strâmtoarea Gibraltar a unui vas care ar fi transportat petrol iranian destinat Siriei. Nava britanică Stena Impero a fost oprită de Gardienii Revoluţiei pentru "nerespectarea codului maritim internaţional, la solicitarea Autorităţii portuare şi maritime din provincia Hormuzgan". Marea Britanie şi Statele Unite au condamnat vehement capturarea petrolierului britanic.

Acum două săptămâni, membri ai Forţelor navale regale britanice au capturat petrolierul Grace 1, suspectat că ar fi transportat petrol iranian spre Siria prin încălcarea sancţiunilor impuse de Statele Unite şi de Uniunea Europeană. Administraţia de la Teheran avertizase că ar putea captura o navă britanică în cazul în care Marea Britanie nu eliberează petrolierul sechestrat în Gibraltar. Ministrul spaniol de Externe, Josep Borrell, a declarat că petrolierul din largul Gibraltarului a fost capturat la solicitarea Statelor Unite.