26 iulie 2019

Rusia neagă informaţiile despre presupusa oprire de către România a unui transport de vehicule blindate

Mihai Draghici

Ministerul rus al Apărării a anunţat, vineri seară, că România nu a oprit vehicule blindate ruse, precizând că au fost vehiculate "minciuni" şi că transportul a ajuns în Serbia.

Sursă foto: Mediafax

"Ministerul rus al Apărării nu a trimis niciodată nave pentru transportarea echipamentelor militare pe Dunăre spre Serbia. Toate relatările despre astfel de transporturi şi despre presupusa oprire de către România a vaselor ruse cu vehicule blindate sunt minciuni absolute", se arată într-un comunicat oficial al instituţiei transmis vineri seară.

Potrivit Ministerului Apărării de la Moscova, echipamente militare ruse au fost livrate deja Serbiei. "Toate livrările au fost efectuate în strictă conformitate cu termenii contractului şi la termenele prevăzute. Exportul de produse militare din Rusia în Serbia se derulează în conformitate strictă cu legislaţia internaţională şi în cadrul cooperării tehnice bilaterale", precizează Ministerul rus al Apărării, citat de agenţia de presă Tass.

Ministerul român al Afacerilor Externe a oferit vineri precizări referitoare la acuzaţiile Serbiei potrivit cărora România ar fi blocat un transport de armament pe Dunăre. Reprezentanţii MAE au declarat că transportul a fost blocat prin aplicarea sancţiunilor impuse de Uniunea Europeană Rusiei. "Conform normelor aplicabile, pentru eliberarea unei licenţe de tranzit pentru un transport cu produse militare (potrivit legii, licenţa poate fi emisă numai în favoarea unui operator român) se impune îndeplinirea unor condiţii, între care se numără şi aceea ca serviciul oferit de operatorul român, în baza licenţei de tranzit, să nu servească direct sau indirect unei persoane fizice sau juridice, unei entităţi sau organism din Federaţia Rusă sau în scopul utilizării în Federaţia Rusă (în conformitate cu Decizia 2014/512/PESC a Consiliului UE privind măsuri restrictive având în vedere acţiunile Federaţiei Ruse de destabilizare a situaţiei în Ucraina, care este parte a dreptului intern al României)", a transmis MAE, printr-un comunicat de presă remis agenţiei MEDIAFAX. Reprezentanţii MAE au precizat că "această condiţie nu a fost îndeplinită în situaţia în atenţie, astfel încât o astfel de licenţă nu ar fi fost posibil a fi emisă de autoritatea română competentă".

Conform ediţiei din Republica Moldova a agenţiei de presă Sputnik, Serbia a acuzat România că a încălcat Convenţia privind navigaţia pe Dunăre, după ce ar fi blocat un transport de vehicule blindate provenind din Rusia. Potrivit surselor citate, ar fi fost oprite aproximativ 30 de tancuri T-72B3 şi 30 de transportoare blindate BRDM-2.