17 aprilie 2024

Rusia îşi retrage militarii pentru menţinerea păcii din Nagorno-Karabah. Aceştia nu au putut opri războiul şi cucerirea enclavei de către Azerbaidjan. Armenia a acuzat Rusia de trădare

Florin Jipa

Rusia a anunţat aseară că a început să se retragă din enclava Nagorno-Karabah, care acum este sub controlul Azerbaidjanului. Primul grup care a început retragerea din Nagorno-Karabah, Azerbaidjan, a fost un convoi de vehicule blindate BTR-82A, aparţinând forţelor ruse de menţinere a păcii.

Sursă foto: X

Retragerea forţelor ruse de menţinere a păcii din Nagorno-Karabah, care a fost recucerită de Azerbaidjan în septembrie anul trecut, a început, conform presei din Azerbaidjan şi mai multor clipuri prezentate pe reţelele de socializare. Purtătorul de cuvânt al Kremlinului a confirmat informaţia, dar a refuzat să explice de ce militarii se retrag mai devreme, mandatul lor fiind până în 2025. Săptămâna trecută, un oficial de la Moscova declara că forţele ruseşti de menţinere a păcii ar putea fi folosite la curăţarea câmpurilor de mine. Deoarece Rusia nu a împiedicat războiul de două zile din septembrie, forţele ruseşti nu mai au practic nicio misiune importantă în regiune, după ce toată populaţia armeană s-a refugiat..

Surse, inclusiv Agenţia de presă azeră şi Yeni Musavat, ambele legate de guvern, susţin că primul contingent, împreună cu echipamentul militar, a părăsit zona din jurul Mănăstirii Dadivank din districtul Kalbajar. 

Această evoluţie semnalează începutul ieşirii contingentului rus de menţinere a păcii din teritoriile azere, mişcare care urmează desfăşurării temporare a acestora în temeiul acordului tripartit semnat de liderii Azerbaidjanului, Rusiei şi Armeniei la 10 noiembrie 2020, potrivit APA.

Surse citate de Yeni Musavat susţin că detaşamentul rus este în curs de a părăsi complet Azerbaidjanul, în special Nagorno-Karabah, marcând un moment istoric anticipat să se încheie în câteva zile.

Se raportează că poliţia azeră a preluat responsabilităţile la postul Dadivank din Kalbajar, iar tranziţii similare au loc în alte locaţii, inclusiv la baza din Khojaly.

Această retragere treptată este prezentată ca o redobândire de către Azerbaidjan a controlului suveran deplin asupra Nagorno-Karabah şi a teritoriilor sale.

Între 19 şi 20 septembrie 2023, Azerbaidjanul a iniţiat o ofensivă militară împotriva Nagorno-Karabah. Atacurile au avut loc în mijlocul unei crize în creştere cauzate de blocarea provinciei de către Azerbaidjan. Au fost raportate ţinte asupra clădirilor şi infrastructurii civile, inclusiv bombardamente şi focuri de artilerie în capitala Stepanakert. O încetare a focului a fost negociată de comandamentul rus de menţinere a păcii în a doua zi după predarea forţelor Nagorno-Kharabakh.

Populaţia majoritar etnică armeană din zonă a fugit imediat după invazie, temându-se de represalii azere. Azerbaidjanul intenţionează să reinstaleze zona, inclusiv cu etnicii azeri şi descendenţii lor care au fugit din zonă după victoria armeană în primul război din Nagorno-Karabah, la începutul anilor 1990. 

Plecarea unei părţi a forţelor de menţinere a păcii, surprinsă în videoclipuri online, ar fi avut loc prin districtele Tătari şi Barda.

 

Armenia şi Azerbaidjan se înfruntă, începând de luni, la Curtea Internaţională de Justiţie, cea mai înaltă instanţă a Naţiunilor Unite, cu privire la o dispută de lungă durată pe tema epurării etnice.

Rusia a avut dislocaţi peste 2.000 de militari în Nagorno-Karabah, iar aceştia nu au încercat să prevină înaintarea militarilor azeri. Armenia a acuzat Rusia de trădare şi a cerut retragerea militarilor ruşi şi din această ţară. Dacă se va produce, Rusia va rămâne cu militari în Caucazul de Sud doar în teritoriile ocupate georgiene din Abhazia şi Oseţia de Sud.