28 aprilie 2018

Rusia, Iran şi Turcia avertizează că tentativele de împărţire a Siriei sunt inacceptabile

Mircea Olteanu

Moscova, Teheranul şi Ankara sunt de părere că tentativele de divizare a Siriei pe considerente etnice şi religioase sunt total inacceptabile, a declarat ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov, după ce s-a întâlnit sâmbătă cu omologii săi din Iran şi Turcia, Mohammad Zarif şi Mevlut Cavusoglu.

"Am fost de acord că încercările de împărţire a Sirei pe considerente etnice şi religioase sunt total inacceptabile", a declarat Lavrov, potrivit agenţiei de ştiri Tass.

Ministrul rus a acuzat că unele state încearcă să împiedice procesul de pace din Siria, afirmând că "de fiecare dată când apar speranţe, un raid (aerian) este efectuat", făcând referire la atacul aerian şi balistic efectuat pe data de 14 aprilie de SUA, Franţa şi Marea Britanie, ca reacţie la un presupus atac chimic atribuit regimului de la Damasc.

Lavrov a mai acuzat că atacul occidental "nu doar că a amplificat în mod semnificativ tensiunile pe scena internaţională, ci de asemenea a a afectat semnificativ perspectivele unei acord de pace".

La rândul său, după întâlnirea trilaterală de la Moscova, ministrul turc de Externe a declarat că o soluţie militară în Siria ar fi ilegală şi nesustenabilă, astfel că Rusia, Iran şi Turcia trebuie să coopereze pentru a ajuta poporul sirian să găsească o soluţie politică pentru a pune capăt conflictului civil, relatează agenţia de ştiri Reuters.

Totodată, Cavusoglu a acuzat SUA că susţin miliţiile şi formaţiuniile politice kurde din Siria, despre care Ankara afirmă că sunt organizaţii teroriste.