Rusia întăreşte cooperarea militară cu Ciadul. În urmă cu două luni, Ungaria anunţa că trimite militari în Ciad pentru „a lupta împotriva terorismului”
Andreea SoareInstitutul pentru Studiul Războiului a transmis, ieri, în raportul său zilnic cu privire la războiul dintre Rusia şi Ucraina, că, la Moscova, a avut loc o întâlnire între oficialii ruşi şi ciadieni, pe 24 ianuarie, care sugerează că Ciad ar putea fi următoarea ţintă a Kremlinului printre fostele colonii franceze de pe continentul african.
Preşedintele Vladimir Putin s-a întâlnit, astfel, cu liderul juntei ciadiene, Mahamat Idriss Deby, pentru a discuta despre eforturile de contraterorism din Ciad şi a anunţat un viitor acord care vizează extinderea cooperării ruso-ciadiene.
De asemenea, ministrul adjunct al ministerului apărării din Rusia, generalul Alexander Fomin, şi generalul rus Yunus Bek Yevkurov s-au întâlnit cu ministrul ciadian al forţelor armate, Dago Yacouba, pentru a discuta despre cooperarea militară şi tehnico-militară şi securitatea regională.
Fomin şi Yevkurov s-au întâlnit anterior şi cu ministrul nigerian al apărării, generalul Saliufou Modi. De asemenea, ştim că Rusia este în negocieri şi cu Republica Centrafricană pentru construirea unei baze militare ruseşti în această ţară. Astfel, ISW sugerează că Rusia îşi extinde influenţa asupra regimurilor autoritare în vestul şi centrul Africii, în special în fostele colonii franceze din Sahel, precum Mali, Burkina Faso şi Niger.
Interesant este, însă, că în Ciad o misiune militară de luptă împotriva terorismului şi Ungaria. În acest context, unele voci susţin că, de fapt, Moscova se află în spatele intenţiei guvernului ungur de a ajuta ciadienii. Rusia nu ar avea trupele necesare pentru a le disloca în Africa, unde vrea să-şi extindă influenţa, şi ar atribui o parte din misiunea sa Ungariei.
Totodată, ar putea fi vorba despre o cooperare militară ruso-ungară care să aibă loc departe de ochii Occidentului şi ai publicului larg, mai ales că Ungaria a fost acuzată (mai exact, Viktor Orban) de menţinerea unor relaţii prea strânse cu Rusia, chiar şi după invazia în Ucraina.