25 aprilie 2018

Rusia începe lucrările pentru modernizarea portavionului Amiral Kuzneţov

Mihai Draghici

Rusia va începe lucrările de modernizare a singurului portavion, nava Amiral Kuzneţov, care va fi dotată cu noi sisteme de rachete antiaeriene, anunţă Forţele Navale ruse.

Sursă foto: Mediafax

"Lucrările vor începe în luna mai, iar în anul 2021 portavionul ar urma să redevină operaţional", a declarat Viktor Bursuk, adjunctul comandantului Forţelor Navale ruse.

"Sistemele antiaeriene vor fi îmbunătăţite şi vor fi instalate sisteme de rachete sol-aer Pantsyr. Echipamentele pentru generare de electricitate vor fi înlocuite, la fel şi sistemele pentru controlul zborurilor", a precizat Viktor Bursuk, citat de site-ul agenţiei Tass.

Nava Amiral Kuzneţov, singurul portavion al Rusiei, se află acum la şantierul naval Zviozdocha.

Portavionul cu greutatea de 58.000 de tone şi lungimea de 304,5 metri a intrat în flotă în anul 1990. Nava dezvoltă 200.000 de cai putere şi atinge viteza de 30 de noduri. Portavionul Amiral Kuzneţov poate transporta 24-26 de avioane de vânătoare şi 12 elicoptere, fiind dotat cu sisteme antinavale şi antiaeriene. Nava are echipaj propriu format din 1.300 de membri şi echipaj aeronautic de 660 de persoane.