07 septembrie 2018

Rusia doreşte să identifice rapid suspecţii în cazul Skripal

Bianca Pavaluca

Autorităţile din Rusia doresc să identifice rapid cei doi cetăţeni acuzaţi de otrăvirea fostului agent secret Serghei Skripal şi pe fiica acestuia, şi speră să primească asistenţă din partea Marii Britanii, a declarat Maria Zakharova, purtătorul de cuvânt al Ministerului de Externe, relatează TASS.

„Nu este necesar să afăm cine sunt aceşti oameni, dacă sunt cetăţeni. Acest lucru trebuie stabilit. Vrem să facem acest lucru cât de rapid posibil, în mod eficient, de aceea solicităm din nou Marii Britanii să ajute la identificarea acestora”, a declarat Maria Zakharova.

„Dacă Marea Britanie refuză să facă acest lucru, procesul va dura mai mult”, a adăugat aceasta.

Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a declarat joi că Rusia nu are niciun motiv să îi investigheze pe cei doi suspecţi în atacul neurotoxic din Salisbury, Alexander Petrov şi Ruslan Boshirov, deoarece Marea Britanie nu a cerut asistenţă.

Premierul britanic Theresa May a indicat miercuri că operaţiunea de contaminare a fostului spion rus cu un agent neurotoxic a fost efectuată de ofiţeri din cadrul serviciului militar rus de informaţii (GRU). Moscova a criticat dur acuzaţiile Londrei privind presupusa implicare a conducerii statului rus în atacul neurotoxic de la Salisbury.