21 iulie 2023

Rusia distruge o ţintă navală din apropierea apelor teritoriale româneşti

Florin Jipa

Marina rusă a efectuat un „exerciţiu" cu muniţie reală în nord-vestul Mării Negre, a declarat Ministerul Apărării de la Moscova, la câteva zile după ce Kremlinul a declarat că va considera ţinte militare navele care călătoresc în Ucraina. Echipajul corvetei purtătoare de rachete Ivanovets, din clasa Tarantul-III, a lansat o rachetă de croazieră anti-navă din complexul Moskit împotriva unui presupus inamic care a încălcat o zonă închisă temporar navigaţiei, în partea de nord-vest a Mării Negre, a transmis vineri Ministerul rus al Apărării.

Exerciţiul armatei ruse din apropierea graniţei cu România vine într-un context tensionat, când Rusia şi Ucraina s-au ameninţat reciproc că vor distruge nave comerciale în Marea Neagră.

România s-a plâns în repetate rânduri de incursiunile militare ruse din apropierea graniţei cu ţara noastră şi de restricţiile abuzive asupra spaţiului aerian internaţional şi a apelor internaţionale de la nord-vestul Mării Negre.

Pe 18 mai, Nicolae Ciucă a acuzat Rusia că foloseşte pretextul războiului pentru a interzice traficul maritim şi survolul la est de România şi a cerut o prezenţă NATO întărită.

„Libertatea survolului şi libertatea circulaţiei maritime, libertatea navigaţiei în apele teritoriale, zone economice exclusive şi zona internaţională liberă din Marea Neagră crează o componentă distinctă de ameninţări de securitate care reclamă întărirea prezenţei Alianţei.”

De asemenea, oficialul român a menţionat şi incidentele aeriene care au avut loc în apropierea graniţelor României:

„În afară de zonele interzise, zone interzise cu lunile, chiar cu anii, pentru exerciţii de tragere, pentru operaţiunile periculoase în timp de război, abuzurile Rusiei s-au tradus în doborârea controlată ulterior a dronei americane de supraveghere de către siajul avionului rus de vânătoare, sau o intervenţie similară şi periculoasă la adresa avionului polonez participant la o misiune FRONTEX într-un zbor agresiv periculos. La capitolul ameninţări, trebuie să reţinem abuzul produs de către Rusia pe arii întregi din Marea Neagră, care nu vizează exclusiv Ucraina, acolo unde a anunţat exerciţii militare continue, de luni de zile, şi aşa cum spuneam chiar de ani.”