25 octombrie 2018

Rusia depune la ONU un proiect de rezoluţie pentru menţinerea Tratatului Forţelor Nucleare Intermediare

Mihai Draghici

Rusia va prezenta în Adunarea Generală ONU un proiect de rezoluţie în sensul menţinerii Tratatului Forţelor Nucleare Intermediare (INF), după decizia SUA de retragere din acest acord, a anunţat joi Serghei Riabkov, adjunct al ministrului rus de Externe.

"Astăzi, Federaţia Rusă va prezenta un proiect de rezoluţie în sensul menţinerii Tratatului INF; proiectul va fi depus la o comisie a Adunării Generale ONU. Vom vedea cum reacţionează ţările, inclusiv aliaţi ai SUA, la această propunere", a declarat Serghei Riabkov, citat de agenţia Tass.

Statele Unite se vor retrage din Tratatul Forţelor Nucleare Intermediare (INF), a anunţat sâmbătă seară preşedintele Donald Trump. Tratatul semnat de Statele Unite cu Rusia prevede interzicerea rachetelor cu raze de acţiune cuprinse între 500 şi 5.500 de kilometri. Donald Trump susţine că Rusia a încălcat acest Tratat, dar Administraţia Vladimir Putin a acuzat în mai multe rânduri că sistemele balistice instalate de Statele Unite în Europa, inclusiv în România, constituie încălcări ale acordului.